Αφιέρωμα στον Άγιο Άνθιμο από την Pemptousia TV

Σήμερα, 15 Φεβρουαρίου, η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ανθίμου του εν Χίω, μια σύγχρονη αγιασμένη μορφή, ο βίος του οποίου αποτελεί υπόδειγμα πνευματικότητας και φιλανθρωπίας. Ο Άγιος Άνθιμος – κατά κόσμο Αργύριος Βαγιάνος – γεννήθηκε στη Χίο την 1η Ιουλίου του 1869 και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον βαθιάς πίστης.

Το 1889, σε ηλικία των 20 ετών επισκέφθηκε την Ιερά Σκήτη των Αγίων Πατέρων, για να δώσει για επιδιόρθωση, στο αγιογραφείο της μονής, μία οικογενειακή εικόνα της Παναγίας Βοηθείας. Αυτό στάθηκε αρκετό για να λάβει ο νεαρός τότε Αργύριος τη απόφαση να ενταχθεί στις τάξεις των μοναχών, έχοντας ως Γέροντα τον Γέροντα Παχώμιο. Ο Άγιος εκοιμήθη στις 15 Φεβρουαρίου του 1960, η εκταφή των τιμίων και μυροβόλων του λειψάνων πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1965, ενώ η επίσημη Αγιοκατάταξή του έγινε στις 14 Αυγούστου 1992.

Στην τηλεόραση της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε την ομιλία του Αρχιμανδρίτη π. Δημητρίου Καββαδία, με θέμα «Ο Άγιος Άνθιμος της Χίου».

Ο Άγιος Άνθιμος, με την επί γης παρουσία του, απάλυνε τον ψυχικό πόνο πολλών ανθρώπων, προσέφερε ελπίδα και χαρά, γιατρειά ως λαϊκός ιατρός σε αρκετούς ασθενείς, υλική συνδρομή στους πτωχούς, τους πολυτέκνους, τους ξενιτεμένους, τους πρόσφυγες, τους λεπρούς, λέει στην ομιλία του ο Αρχιμανδρίτη π. Δημητρίος. Η ομιλία έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

ope.gr