Συναξαριακές Μορφές

Ο Άγιος Ρηγίνος (25 Φεβρουαρίου)

25 Φεβρουαρίου 2024

Ο Άγιος Ρηγίνος (25 Φεβρουαρίου)

Ο ‘Αγιος Ρηγίνος. Εικόνα της Ανθής Βαλσαμάκη (από αρχείο Κ. Σύρου). 

επιμέλεια Κώστας Σύρος (απο το βιβλίο του για τον Αγιο Ρηγίνο “Τιμή στον ιερομάρτυρα Αγιο Ρηγίνο, επίσκοπο Σκοπέλου”).

Ο ‘Aγιος Ρηγίνος έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Ήταν ελληνικής καταγωγής και έλαβε με την συνδρομή των γονέων του την παιδεία της εποχής του. Παράλληλα όμως είχε τον πόθο να έλθει κοντά στον Χριστό και να ζήσει σύμφωνα με το θέλημά του.

Η φήμη της αγιότητάς του φτάνει μέχρι το νησί της Σκοπέλου και οι κάτοικοι επιθυμούν και καταφέρνουν να γίνει επίσκοπος του νησιού και πνευματικός τους οδηγός.

Σαν επίσκοπος Σκοπέλου συμμετείχε στην Σαρδική σύνοδο και μαζί με περισσότερους από 300 άλλους αρχιερείς καταδίκασαν την αίρεση του Αρείου. Όταν ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ο “παραβάτης” κατεδίωξε τους χριστιανούς δόθηκε η ευκαιρία στον ‘Aγιο Ρηγίνο να πολεμήσει για την πίστη του και την πίστη των Σκοπελιτών δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα με την προσωπική του θυσία και μαρτυρία.

Βασανίστηκε για να απορρίψει την πίστη στο Χριστό και στο τέλος αποκεφαλίστηκε πιθανόν μαζί με άλλους σαράντα άγνωστους σε μας σκοπελίτες μάρτυρες της Ορθόδοξης πίστης όπως αναφέρει ο καθηγητής Νικ. Γεωργάρας.

Το ιερό λείψανο.

Το ιερό λείψανό του μεταφέρθηκε στην Κύπρο όπου ύστερα από χρόνια ένας Σκοπελίτης καπετάνιος ο Χατζή Κωνσταντίνος με ευλάβεια φέρνει πίσω τμήμα του ιερού λειψάνου το οποίο φυλάγεται αρχικά στο μοναστήρι του Ιωάννου του Προδρόμου στη Σκόπελο. Αργότερα μεταφέρεται όπου και φυλάγεται μέχρι σήμερα στον καθεδρικό ναό της πόλης τη “Γέννηση του Χριστού” κοντά στο λιμάνι.

Δίπλα στο σημείο που έθαψαν οι σκοπελίτες πιστοί το ιερό λείψανο του επισκόπου τους (3 χιλ. Ν.Α. της πόλης πάνω σε μικρό λόφο) αργότερα έχτισαν το μοναστήρι του αγίου. Στο μοναστήρι αυτό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στις 25 Φεβρουαρίου χιλιάδες προσκυνητών από τα γύρω νησιά (Σκιάθο Αλόννησο ) αλλά και από τον Βόλο για να τιμήσουν τον ‘Aγιο ο οποίος πολλές φορές έχει δείξει την αγάπη του για το ποίμνιό του με θεραπείες και άλλα θαύματα που μπορούν να μας διηγηθούν όλοι οι κάτοικοι της Σκοπέλου.

Το μοναστήρι του Αγίου Ρηγίνου.

Αξίζει να μπορέσει κανείς να βρεθεί στις 24 και 25 Φεβρουαρίου στο νησί της Σκοπέλου και να παρακολουθήσει από κοντά τις λατρευτικές εκδηλώσεις με λιτανείες και την μεγάλη περιφορά του ιερού λειψάνου του Αγίου από το μοναστήρι στους δρόμους της Σκοπέλου μέχρι το ναό της Γέννησης του Χριστού.

Το μοναστήρι παραμένει ανοιχτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί επισκέπτης του νησιού να προσκυνήσει τον τάφο του Αγίου να επισκεφτεί το μικρό μουσείο με κειμήλια της μονής και να προμηθευτεί τις ευλογίες που διατίθενται στην έκθεση της Μονής.

Ο Άϊ Ρηγινάκης (στη κεντρική διασταύρωση για τις παραλίες).

Στο σημείο ακόμη που μαρτύρησε ο ‘Aγιος έχει χτιστεί εικονοστάσι για να μας θυμίζει τα μεγάλα κατορθώματα της πίστης. Το σημείο αυτό θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος οδικός κόμβος προκειμένου να μεταβεί κανείς στο εσωτερικό του νησιού. Οι κάτοικοι αναφέρουν το σημείο αυτό με το τοπωνύμιο “Αϊ Ρηγινάκης”.

Οι σκοπελίτες από σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς τον προστάτη άγιό τους θέλουν να δίνουν το όνομά του στα παιδιά τους. Έτσι στα κορίτσια δίνουν το όνομα “Ρηγίνα” και στα αγόρια το όνομα “Ρηγίνος”.

Πηγή: http://www.skopelosweb.gr/greek/riginos.html