Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Από το Μιλάνο στο Ηράκλειο το έργο «Η βάπτιση του Χριστού» του «Ελ Γκρέκο»

7 Μαρτίου 2024

Από το Μιλάνο στο Ηράκλειο το έργο «Η βάπτιση του Χριστού» του «Ελ Γκρέκο»

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης «El Greco in the Labyrinth» που πραγματοποιήθηκε στο Palazzo Reale στο Μιλάνο της Ιταλίας από τις 13 Οκτωβρίου 2023 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2024, επέστρεψε στο Ηράκλειο το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «Η βάπτιση του Χριστού», που ήταν το μοναδικό έργο που επιλέχθηκε από τη χώρα μας και «ταξίδεψε» με προσωρινό δανεισμό και υπουργική απόφαση, από την Κρήτη στο Μιλάνο.

«Η βάπτιση του Χριστού» που ανήκει στη συλλογή έργων τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου, εκτίθεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Το έργο συνόδευσαν κατά την μεταφορά του στην Ιταλία τον Οκτώβριο του 2023, η πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη και η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαριάννα Γιαλύτη, ενώ την επιστροφή του, τον Φεβρουάριο του 2024, ανέλαβε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη- Σκαλίδη. Η συσκευασία και η μεταφορά του έργου πραγματοποιήθηκε με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Στην σημαντική αυτή έκθεση παρουσιαστήκαν στο κοινό της Ιταλίας και όχι μόνο, εξήντα συνολικά έργα του El Greco από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, από την Πολωνία αλλά και τις ΗΠΑ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)