ΑφιερώματαΓενικά ΘέματαΘέατρο, Κινηματογράφος, Ντοκυμανταίρ, TV και ΔιαδίκτυοΠολυμέσα - Multimedia

Aφιέρωμα στην Αγία Θεοδώρα της Άρτας στην Pemptousia TV

11 Μαρτίου 2024

Aφιέρωμα στην Αγία Θεοδώρα της Άρτας στην Pemptousia TV

Στο On Demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε ομιλίες και αφιέρωμα στην Αγία Θεοδώρα της Άρτας η οποία γεννήθηκε γύρω στο 1210 μ.Χ., μεγάλωσε στα Σέρβια της Μακεδονίας και ήταν γόνος της μεγάλης και αρχοντικής βυζαντινής οικογένειας Πετραλείφα.

Σε νεαρή ηλικία έγινε σύζυγος του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Άγγελου. Δεν παρασύρθηκε όμως από την δόξα και το μεγαλείο του αξιώματός της, αλλά με αρετή υπηρέτησε σε όλη της τη ζωή τον Θεό και τους συνανθρώπους της. Με δική της προτροπή, ο Μιχαήλ Β΄ έκτισε δύο εκκλησίες, αφιερωμένες στην Παναγία. Επίσης, η Αγία Θεοδώρα έκτισε εκ θεμελίων Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, το οποίο έγινε γυναικείο Μοναστήρι. Μετά την θάνατο του συζύγου της, έλαβε το μοναχικό σχήμα στον Ναό του Αγίου Γεωργίου. Κοιμήθηκε το 1303 μ.Χ. στην Άρτα.

Μητροπολίτης Άρτης: “Οι Άγιοι στη ζωή μας”

Ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος μιλάει για την Αγία Θεοδώρα τη Βασίλισσα Άρτας, η οποία είναι η πολιούχος της Άρτας. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχέση που αναπτύσσουν οι πιστοί με τους Αγίους της Εκκλησίας, η οποία είναι μία σχέση ζωντανή.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Ο θαυμαστός βίος της Οσίας Θεοδώρας της βασίλισσας και πολιούχου Άρτας

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτας, πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πλακιάς, μιλά για τον βίο της Αγίας Θεοδώρας της βασίλισσας και πολιούχου της Άρτας.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

Η Βυζαντινή εκκλησία της Άρτας με τον τρούλο που αιωρείται

Η Παναγία η Παρηγορήτισσα, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αποτελεί το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Άρτας, ένα πραγματικό αριστούργημα με δικού της τύπου βασιλικό ρυθμό. Άρχισε να χτίζεται το 1260 από τον Μιχαήλ Β´ Άγγελο Κομνηνό -Δούκα που ήταν Δεσπότης της Ηπείρου και τη γυναίκα του βασίλισσα Θεοδώρα, την κατοπινή Αγία Θεοδώρα και πολιούχο της Άρτας.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο: