Γενικά Θέματα

H Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη

2 Μαΐου 2024

H Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη

Στην φωτογράφηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη κάτω από το πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη, ανάφερθηκε με ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος που φέρει τον τίτλο “Την είδε η ντροπή και ντράπηκε”.

“Γίνεται εύκολα αντιληπτή η δυναμική της σημειολογίας του φωτογραφικού στιγμιότυπου, που δυστυχώς έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ανάλογων κατάπτυστων ενεργειών από πλευράς Ελλήνων πολιτικών που επισκέφθηκαν κατά το παρελθόν την Τουρκία (καταθέσεις στεφάνων στο μαυσωλείο του Κεμάλ από πρωθυπουργούς κ.λ.π.). Το ακόμη πιο τραγικό είναι ότι αυτή η υβριστική ενέργεια, έρχεται ως προπομπός της επικείμενης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, ανήμερα της Ημέρας Εθνικής Μνήμης, 19 Μαΐου. Φτάνει πια με αυτόν τον ξεπεσμό. Δεν έχετε το δικαίωμα να λασπώνετε τη μνήμη των 353.000 γενοκτονηθέντων προγόνων μας, δεν έχετε το δικαίωμα να αμαυρώνετε την αξιοπρέπεια ολόκληρου του προσφυγικού ελληνισμού, δεν έχετε το δικαίωμα να υβρίζετε το παρελθόν και να φαλκιδεύετε το μέλλον του λαού μας”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρακάτω ολόκληρη η ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Την είδε η ντροπή και ντράπηκε.

Η ηθική κατρακύλα του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό. Ανιστόρητοι, ασεβείς, επιλήσμονες, οσφυοκάμπτες και δουλικοί απέναντι στον πασά τους, προδίδουν την ιστορική μνήμη, προσβάλλουν βάναυσα το εθνικό αίσθημα, υπονομεύουν με κάθε ευκαιρία τους αγώνες του προσφυγικού ελληνισμού για δικαίωση των θυμάτων της Γενοκτονίας στη Μικρά Ασία από τον σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ.

Ο λόγος φυσικά για την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη που κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την πρεμιέρα θεατρικού έργου, δεν παρέλειψε να φωτογραφηθεί περιχαρής και απαστράπτουσα κάτω από το πορτρέτο του γενοκτόνου Κεμάλ, παρέα με τοπικούς Τούρκους πολιτικούς παράγοντες. Για τη γνησιότητα της φωτογραφίας ούτε κουβέντα, αφού την βρήκαμε ανηρτημένη με περισσή περηφάνεια στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού ΜΑΣ. Κι όλα αυτά τρεις μόλις εβδομάδες πριν την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Γίνεται εύκολα αντιληπτή η δυναμική της σημειολογίας του φωτογραφικού στιγμιότυπου, που δυστυχώς έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ανάλογων κατάπτυστων ενεργειών από πλευράς Ελλήνων πολιτικών που επισκέφθηκαν κατά το παρελθόν την Τουρκία (καταθέσεις στεφάνων στο μαυσωλείο του Κεμάλ από πρωθυπουργούς κ.λ.π.). Το ακόμη πιο τραγικό είναι ότι αυτή η υβριστική ενέργεια, έρχεται ως προπομπός της επικείμενης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, ανήμερα της Ημέρας Εθνικής Μνήμης, 19 Μαΐου.

Φτάνει πια με αυτόν τον ξεπεσμό. Δεν έχετε το δικαίωμα να λασπώνετε τη μνήμη των 353.000 γενοκτονηθέντων προγόνων μας, δεν έχετε το δικαίωμα να αμαυρώνετε την αξιοπρέπεια ολόκληρου του προσφυγικού ελληνισμού, δεν έχετε το δικαίωμα να υβρίζετε το παρελθόν και να φαλκιδεύετε το μέλλον του λαού μας.

Αναλογιστείτε το μέγεθος της απρέπειας και αναγνωρίστε το λάθος σας. Ζητείστε άμεσα να διαγραφεί η επίμαχη φωτογραφία από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Βγείτε δημόσια και ζητείστε μια συγγνώμη από τον πολύπαθο προσφυγικό ελληνισμό. Μια συγγνώμη, έτσι απλά και ταπεινά, όπως σας προέτρεψε να συμπεριφέρεστε ο πρόεδρος του κόμματος σας.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης
Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου