Γενικά Θέματα

Εκδήλωση στο Κιλκίς για τα 50 χρόνια εισβολής των Τούρκων και κατοχής στην Κύπρο

23 Μαΐου 2024

Εκδήλωση στο Κιλκίς για τα 50 χρόνια εισβολής των Τούρκων και κατοχής στην Κύπρο

Εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την εισβολή των Τούρκων και την κατοχή της Κύπρου, διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου με τίτλο: «Προσκύνημα στα Ιερά και Όσια της Τουρκοκρατούμενης Κύπρου. 1974-2024, 50 έτη σκλαβιάς και προσφυγιάς».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 21 Μαΐου 2024, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς, με ομιλητή τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος με γλαφυρότητα παρουσίασε ένα οδοιπορικό στους ναούς και τα προσκυνήματα της Περιφέρειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου που σήμερα βρίσκονται υπό Τουρκική κατοχή.

Στο χαιρετισμό μου, προ της ενάρξεως, αναφέρθηκα στους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο, αλλά και στην ιδιαίτερη σύνδεση του Κιλκίς με την Κύπρο.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης μνήμης, η οποία εντάσσεται στις επετειακές δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Παράρτημα Κιλκίς και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Κιλκίς, οι Πρόεδροι των οποίων, κ.κ. Σπυρίδων Τσερτσίδης και Κωνσταντίνος Παπανικολάου, χαιρέτησαν την εκδήλωση.

Υπεύθυνος για το συντονισμό και την παρουσίαση ήταν ο Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Νωρίτερα, έκανα δεκτό με κάθε τιμή και σεβασμό το Θεοφιλέστατο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο στο Επισκοπείο, έχοντας μαζί του μία εγκάρδια, αδελφική και γόνιμη συνάντηση.