Γενικά ΘέματαΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Παλαιολόγεια 2024: Επιστημονική Ημερίδα στο ΙΝΕΒΥΠ για τις Μορφές -Ορόσημα του Βυζαντινού Πολιτισμού

23 Μαΐου 2024

Παλαιολόγεια 2024: Επιστημονική Ημερίδα στο ΙΝΕΒΥΠ για τις Μορφές -Ορόσημα του Βυζαντινού Πολιτισμού

Σημαντική Επιστημονική Ημερίδα στο ΙΝΕΒΥΠ, στον Μυστρά, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών με πρώτον τον Καθηγητή Προκόπιο Παυλόπουλο τ. πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τον εορτασμό των Παλαιολογείων.

ΜΥΣΤΡΑΣ. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παλαιολόγεια 2024» του Δήμου Σπάρτης εις μνήμην του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης, οργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα «Μορφές – Ορόσημα του Βυζαντινού Πολιτισμού». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. «Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου» την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 και ώρα 10:00 – 13:30. Συμμετέχουν ο τ. πρόεδρος της Δημοκρατίας Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, η επιτ. Διευθύντρια του ΙΝΕΒΥΠ Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, η Επίκ. Καθηγήτρια Δήμητρα Μονιού, ο Καθηγητής Ιωάννης Πολέμης και ο Δρ Οικονομικών Επιστημών και Συγγραφέας Χρήστος Μπαλόγλου.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας

10.00-10.30: Προσφωνήσεις

10.30-11.00: Καθηγητής Προκόπιος Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός: «Στις καταβολές της διαχρονίας του Βυζαντινού Πολιτισμού: Γραμματολογικές και νομικές διαστάσεις».

11.00-11.30: Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επίτ. Διευθύντρια ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.: «Ο Πατριάρχης Φώτιος, σύμβολο του Βυζαντινού Ουμανισμού».

11.30-12.00: Διάλειμμα -Καφές

12.00-12.30: Επίκ. Καθηγήτρια Δήμητρα Μονιού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: «Η ρηξικέλευθη σκέψη του Θεοδώρου Προδρόμου στην Κωνσταντινούπολη του 12ο αιώνα».

12.30-13.00: Καθηγητής Ιωάννης Πολέμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Η πνευματική ζωή της Κωνσταντινουπόλεως στις αρχές του 14ου αιώνα και η συμβολή του Θεοδώρου Μετοχίτου».

13.00-13.30: Χρήστος Μπαλόγλου, Δρ Οικονομικών Επιστημών, Συγγραφέας: «Δημήτριος Κυδώνης, Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός, Βησσαρίων: Οι λόγιοι του Μυστρά και οι προτάσεις τους για τη διάσωση του Κράτους».

13.30-13.45: Συζήτηση.

Την ημερίδα θα πλαισιώσουν με επίκαιρη έκθεση βιβλίων και αγιογραφιών η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και η Σχολή Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης καθώς και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης με βυζαντινές ενδυμασίες.