Γενικά Θέματα

Τα πρώτα Παύλεια στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

21 Ιουνίου 2024

Τα πρώτα Παύλεια στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Με Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην ομώνυμη περιοχή της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν χθες, Πέμπτη 20 Ιουνίου, οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τα «Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΥΛΕΙΑ».

Ραφαήλ Γεωργιάδης/ope.gr

Είναι η πρώτη χρόνια φέτος που με πρωτοβουλία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλοθέου πραγματοποιούνται μια σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του Μεγάλου Αποστόλου των Εθνών των Θεσσαλονικέων Διδασκάλου και Φωτιστού των Ελλήνων, και όλης της Ευρώπης, Αγίου Αποστόλου Παύλου, υπό την ονομασία «Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΥΛΕΙΑ».

Ο Παναγιωτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, πλαισούμενος από ιερείς και διακόνους τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μνημόνευσε και τους ανθρώπους εκείνους που έφυγαν από το φονικό σεισμό της Θεσσαλονίκης ο οποίος συνέβη την ίδια ημέρα και ώρα κατά τον μακρινό Ιούνιο του 1978.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στο ιερό βήμα ο Μητροπολίτης Βελεστίνου κ.Δαμασκηνός, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου, ο προιστάμενος του ναού αρχιμ. Νικόλαος Μπαξεβάνης και ιερείς της τοπικής μητρόπολης.

Ως γνωστόν, ο Απόστολος Παύλος είναι ο Ιδρυτής της τοπικής Εκκλησίας, της Θεσσαλονίκης, την οποία μάλιστα τίμησε με την συγγραφή και αποστολή δύο επιστολών του (προς Θεσσαλονικείς Α΄ και Β΄), οι οποίες εντάσσονται στον «κανόνα» των θεοπνεύστων Βιβλίων της Καινής Διαθήκης.

Επίκεντρο των Εκδηλώσεων «Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΥΛΕΙΑ» είναι ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αποστόλου των Εθνών στο ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Νεαπόλεως-Συκεών, ακριβώς πάνω από το Αγίασμα του Αποστόλου Παύλου, καθώς -ιστορικά- η περιοχή συνδέεται με το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου από τη Θεσσαλονίκη το 50 μ.Χ.

Ο Ιερός αυτός Ναός αποτελεί στην εποχή μας, το τεκμήριο της επίσκεψης του Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη, της διδασκαλίας του και των καρπών που προέκυψαν από τη σπορά του. Σε διπλανό χώρο από τον ιερό ναό βρίσκεται το σημείο που σύμφωνα με την παράδοση, είχε αναζητήσει καταφύγιο προ 19 αιώνων, ο Απόστολος των Εθνών, όπως ονομάζεται από την αποστολική εποχή. Στο σημείο αυτό βρίσκεται σύμφωνα με την μακραίωνη παράδοση το μικρό σπήλαιο στο οποίο κατέφυγε ο Απόστολος για να προστατευτεί από την οργή των Ιουδαίων της πόλης και έπειτα από πολλή προσευχή, ανέβλυσε πηγή αγιάσματος για να τον ξεδιψάσει. Το αγίασμα υπάρχει μέχρι σήμερα.

Λατρευτικές Εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται σε όλους τους Ενοριακούς και Προσκυνηματικούς Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης από την ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 έως και την ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, σύμφωνα με το εξής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ Πρόγραμμα:

• 7.00 – 9.15 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

• 11η π.μ.: Ιερά Παράκληση του Αποστόλου Παύλου.

• 7.00 – 8.30 μ.μ.: Εσπερινός και Ιερά Παράκληση του Αποστόλου Παύλου.

 Παράλληλα, στις Λατρευτικές Εκδηλώσεις περιλαμβάνονται και οι εξής λειτουργικές παρουσίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου:

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΩΝ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

8.30 μ.μ. – 12.30 π.μ.: Εναρκτήρια και προεόρτια του μεγάλου Αποστόλου Παύλου Αρχιερατική ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ με επίκαιρη Ομιλία από τον Παναγιώτατο, με θέμα: «ΤΟΥΤΟ ΕΣΤΙ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΗΜΩΝ» (Α΄ Θεσ. 4, 3).

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 (ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ)

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

7.00 – 10:00 π.μ.: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 (ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ)

1) ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

6.45 – 11:00 π.μ.: Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Χειροτονία εις Διάκονον του κ. Δημητρίου Ιωσηφίδη και Εσπερινός της Γονυκλισίας.

2) ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

7.00 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός – Ιερά Λιτανεία.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 (ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ)

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

7.00 – 10:30 π.μ.: Όρθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΜΕΤΟΧΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ ΔΕΝΔΡΙΤΟΥ (ΜΟΝΗ ΛΑΤΟΜΟΥ)

7.30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΜΕΤΟΧΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ ΔΕΝΔΡΙΤΟΥ (ΜΟΝΗ ΛΑΤΟΜΟΥ)

7.00 – 10.30 π.μ.: Όρθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΩΝ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

7.30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Τρισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων και του Παναγιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΩΝ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

7.00 – 10.30 π.μ.: Όρθρος και Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία θα προεξάρχει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου και του Παναγιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου.

7.00 μ.μ.: Εκκίνηση Ιεράς Λιτανείας από τον ενοριακό Ιερό Ναό διά των οδών της Ενορίας και κατάληξη στο παρακείμενο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αποστόλου Παύλου (Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης), όπου θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Εορτής των Αγίων Αποστόλων και θα πραγματοποιηθεί Ομιλία από τον Παναγιώτατο Ποιμενάρχη μας με θέμα: «ΣΤΗΚΕΤΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΕΙΤΕ ΤΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΑΣ ΕΔΙΔΑΧΘΗΤΕ» (Β΄ Θεσ. 2,15).

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ (ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ)

1) ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

7.00 – 10.30 π.μ.: Όρθρος και Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, με την συμμετοχή και του Παναγιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου.

2) ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

7.30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός – Ιερά Λιτανεία.

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

1) ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

7.00 – 10.30 π.μ.: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

2) ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ (Πλατεία Ιπποδρομίου)

8.30 μ.μ. – 12.30 π.μ.: Καταληκτήρια Αρχιερατική ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου «Πάντων Ελπίς» με αφορμή την εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχέρναις.