Εκκλησία της Κύπρου: Αποφάσεις δεύτερης τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου
23 Ιουνίου 2025
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα, Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2025, στην δεύτερη τακτική του έτους συνεδρία, υπό την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου και εργάσθηκε ως εξής:
1) Όρισε τις ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημοσύνων:
α) Την 6η Ιουλίου 2025, για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους συν αυτώ σφαγιασθέντες.
β) Την 13η Ιουλίου 2025, για τους πεσόντες κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.
γ) Την 20η Ιουλίου 2025 για τους πεσόντες κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, και
δ) Την 3η Αυγούστου 2025 για τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο. Του επίσημου μνημοσύνου, στην Ιερά Μονή Κύκκου, για τον Εθνάρχη Μακάριο, θα προστεί η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, συμπαραστατούμενος υπό του μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας και υπό άλλων αρχιερέων.
2) Εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του ΚΕΤ, για το έτος 2024 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2025.
3) Ασχολήθηκε με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ύστερα από την απόφαση Αιγυπτιακού Δικαστηρίου για αποστέρηση της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά των από αιώνων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
4) Συζήτησε τις δυσκολίες που συναντούν οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση που διενεργήθηκε σε Ορθόδοξο ναό στη Συρία και απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη.