Γενικά ΘέματαΓέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΙερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2026»: Ομιλία και Ιερά Αγρυπνία με τον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό (ΦΩΤΟ)

13 Οκτωβρίου 2026

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2026»: Ομιλία και Ιερά Αγρυπνία με τον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό (ΦΩΤΟ)

Τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2026», ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γέροντα Εφραίμ, Ηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους με θέμα: «Τα απομνημονεύματα του Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης» στον Ιερό Ναό μας.

Ο Γέροντας Εφραίμ, μέσα από τις προσωπικές καταγραφές του Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης, ανέδειξε τη βαθιά πνευματικότητα, την ταπείνωση και τη διαρκή μετάνοια που χαρακτήριζαν τη ζωή του μεγάλου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας. Αναφερόμενος στα απομνημονεύματά του, τα οποία δεν έχουν μεταφραστεί επίσημα στην ελληνική γλώσσα, τόνισε: «Για πρώτη φορά, Άγιος της εκκλησίας, μας ανοίγει τόσο διάπλατα την καρδιά του, και μας λέει για την εσωτερική του ζωή και για τα λάθη και τα πάθη που έκανε». Μέσα από τις προσωπικές αυτές καταγραφές αναδεικνύεται η βαθιά ταπείνωση και η διαρκής μετάνοια του Αγίου Ιωάννου, ο οποίος έγραφε χαρακτηριστικά: «Τι είναι το ημερολόγιό μου; Όχι έπαινος προς τον εαυτό μου, αλλά η ιστορία των πτώσεών μου».

Αξιοποιώντας μεταφρασμένα αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιο του Αγίου, του έτους 1877, ο Γέροντας Εφραίμ ανέδειξε τη βαθιά σχέση του με τη Θεία Λατρεία και το ιερατικό λειτούργημα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αυτό που κατείχε όλο το είναι του Αγίου Ιωάννη ήταν η εκκλησία, δηλαδή η Θεία Λατρεία και η ιερατική ιδιότητα», παραθέτοντας στη συνέχεια την προσωπική ομολογία του Αγίου: «Πρέπει να είμαι άγγελος εν σαρκί ως λειτουργός και να μην έχω καμμία προσκόλληση σε τίποτε από τα επίγεια».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αυτομεμψία και την ειλικρινή αυτογνωσία του Αγίου Ιωάννου, ο οποίος, παρά το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο, αναγνώριζε με βαθιά ταπείνωση τις προσωπικές του αδυναμίες. Μέσα από την ανάγνωση του ημερολογίου του, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι η πνευματική πρόοδος προϋποθέτει συνεχή εγρήγορση, αυτοεξέταση και μετάνοια, μεταφέροντας το διαχρονικό μήνυμα του Αγίου: «Ο Άγιος μας πείθει να εποπτεύουμε τον εαυτό μας κάθε μέρα και να λέμε: τι έκανα σήμερα; που υπέκυψα σήμερα; τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα;».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Γέροντας Εφραίμ κάλεσε τους πιστούς να συνεχίζουν τον πνευματικό τους αγώνα με μετάνοια και σταθερό προσανατολισμό στο Χριστό, καταλήγοντας: «Εύχομαι να μας δώσει ο Θεός μετάνοια και να συνεχίζουμε τον αγώνα τον καλό. Μπροστά μας να είναι ο Χριστός. Κέντρο της ζωής μας να είναι ο Χριστός. Και όπως έλεγε ο γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός: “Να είναι ο Χριστός κέντρο της αγάπης μας” Αμήν!».

Ακολούθησε Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Γέροντα Εφραίμ, εντός του Ιερού Ναού, ο οποίος απάντησε σε πληθώρα πνευματικών ερωτημάτων που του υπέβαλε το κατάμεστο ακροατήριο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΑΡΦΙΚΟ ΥΛΙΚO ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

Ιερά Αγρυπνία

Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και πνευματικής ευλάβειας τελέστηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2026, στο πλαίσιο της 16ης ημέρας των εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2026», Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό μας, με ώρα ενάρξεως τις 9:30 το βράδυ.

Της Ιεράς Αγρυπνίας προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ματθαίο Χάλαρη, και κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Πλήθος πιστών προσήλθε με ευλάβεια στον Ιερό Ναό, προκειμένου να συμμετάσχει στην κατανυκτική ακολουθία και να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Τους ύμνους της Ιεράς Αγρυπνίας απέδωσε η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (ΕΛΒΥΧ), υπό τη διεύθυνση του Δρ. Γεωργίου Κωνσταντίνου.