Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κεφτεδάκια με σάλτσα ούζου και ελιάς

4 Νοεμβρίου 2012

Κεφτεδάκια με σάλτσα ούζου και ελιάς

Υλικά:

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο

¼ κιμά χοιρινό

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

50 γρ. τρίμμα φρυγανιάς

1 αυγό

50 ml γάλα

50 ml ελαιόλαδο

Αλάτι / πιπέρι

Ούζο για το πλάσιμο

Αλεύρι για το πανάρισμα

Λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

10 ελιές καλαμών αποπυρηνωμένες και κομμένες σε ροδέλες

1 σφηνάκι Ούζο

150 ml χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος

2 κ.σ μαϊντανός

1 κ.σ βασιλικός

1 κ.γ. ζάχαρη καστανή

3 κ.σ ελαιόλαδο

½ κούπα ζωμό λαχανικών

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Για τα κεφτεδάκια

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα δύο είδη κιμά και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να απορροφηθεί.

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Βρέχουμε τα χέρια μας με το ούζο και πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας.

Τα αφήνουμε να σταθούν στο ψυγείο για μισή ώρα.

Αλευρώνουμε ελαφρά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

Βάζουμε σε χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να στραγγίξουν.

Για τη σάλτσα

Σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.

Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τη ντομάτα, το ζωμό λαχανικών, το μαϊντανό, το βασιλικό, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Βράζουμε για 5-6 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Προσθέτουμε τις ελιές και βράζουμε με ανοιχτή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για άλλα 5 λεπτά.

Όπως είναι ζεστή η σάλτσα, ρίχνουμε τα κεφτεδάκια, ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις την κατσαρόλα (δεν βάζουμε μέσα κουτάλα) και αφήνουμε τα κεφτεδάκια σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά για να απορροφήσουν τη σάλτσα και να πάρουν γεύση.

Διάρκεια: προετοιμασία και μαγείρεμα 45 λεπτά

Πηγή: news.princeoliver.com