Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Χοιρινή πανσέτα ρολό

2 Ιανουαρίου 2013

Χοιρινή πανσέτα ρολό

Xristougeniatiki-panseta-roloΥλικά

 

  • 2 κιλά χοιρινή πανσέτα (ολόκληρο κομμάτι)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γραμμ. κιμάς
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 φλ. τσαγιού κυβάκια ψωμιού φρυγανισμένα (κρουτόν)
  • 200 γραμμ. κάστανα βρασμένα
  • 200 γραμμ. δαμάσκηνα
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κομμάτια κεφαλοτύρι (προαιρετικά)

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά γύρω γύρω. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να μαραθεί και να γλυκάνει. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, αλατοπιπερώνουμε καλά και σκεπάζουμε τη γέμιση μέχρι να πιει όλα τα υγρά της. Τέλος, ρίχνουμε τα ψωμάκια. Απλώνουμε το κρέας στον πάγκο της κουζίνας. Βάζουμε κατά μήκος τη γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τα κάστανα. Το τυλίγουμε σε ρολό. Αν θέλουμε προσθέτουμε κομμάτια κεφαλοτύρι. Το δένουμε, να κρατήσει τη φόρμα του. Αλείφουμε το ρολό με λίγο λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε ταψάκι. Ρίχνουμε μέσα 1 φλ. τσαγιού μαυροδάφνη. Το σκεπάζουμε καλά και το ψήνουμε για 2 ώρες στους 200οC.

Από την Αγγέλα Βασιλείου, Άρτα

Πηγή:.argiro.gr