Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο γιόρτασε τα 300 χρόνια λειτουργίας της

6 Δεκεμβρίου 2013

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο γιόρτασε τα 300 χρόνια λειτουργίας της

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο3

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάζει το λιμενικό της πόλης Ναυπλίου  τον προστάτη του Άγιο  Νικόλαο στην ομώνυμη εκκλησία στο λιμάνι της πόλης . Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή ναό που οικοδομήθηκε το 1713  και φέτος έκλεισε  300 χρόνια συνεχής λειτουργίας της (1713-2013), από τον προβλέπτη  του ενετικού στόλου , τον Αυγουστίνο Σαγρέδο ,όπως μαρτυρά και η επιγραφή στην είσοδο του ναού .Βάση διαφόρων στοιχείων από την απογραφή που έκαναν οι Ενετοί το 1696,υπήρχαν τρεις εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Νικόλαο ,πιθανόν όταν καταστράφηκαν από τον πόλεμο των Ενετών με τους Τούρκους για την διεκδίκηση της πόλης του Ναυπλίου η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ξαναφτιάχτηκε και πάλι  από τον Σαγρέδο εκεί που είναι μέχρι και σήμερα. Ο ναός είναι τρισυπόστατος ,αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο στους Αγίους Αποστόλους και στους τρείς Ιεράρχες . Το τέμπλο του και ο άμβωνας του έχουν κατασκευαστή στην Βενετία ,ενώ ο πολυέλαιος του στην Ρωσία .Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος  επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος  πλαισιωμένος από  ιερείς της πόλεως Ναυπλίας. Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγίου ,καθώς και το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του ,που φυλάσσεται στον ιερό  ναό. Παρών  οι στρατιωτικές και τοπικές αρχές της πόλεως ,πλήθος κόσμου. Μεταξύ άλλων ήταν  και ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Γ. Αδριανός, ο δήμαρχος Ναυπλίου Δ. Κωστούρος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Πουλάς, ο επικεφαλής της ελλάσωνος αντιπολίτευσης του δήμου Ναυπλίυ Χρ, Γραμματικόπουλος κα.

Μετά το πέρας της Λιτανείας  ακολούθησε  εκδήλωση στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ναυπλίου, όπου, τιμήθηκαν  για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο οι Επικελευστές του Λιμενικού Σώματος Αναστάσιος Σχοινάς και Ευγενία Μουταβελή, με τα Ναυτικά Μετάλλια Α΄ και Β΄ τάξης αντιστοίχως.
Τα στελέχη του Λιμενικού τιμήθηκαν διότι έσωσαν από βέβαιο πνιγμό την 10 Αυγούστου 2011 στο Λιμάνι Ναυπλίου 83χρονο ηλικιωμένο άνδρα. (Ο Αναστάσιος Σχοινάς έπεσε στη θάλασσα για να σώσει τον 83χρονο, και η Ευγενία Μουταβελή τους παρείχε υπηρεσίες στήριξης από το λιμάνι).  Τέλος ο Λιμενάρχης Αργολίδος Σπύρος Μαρίνος  τίμησε για την πολυετή προσφορά του στο τόπο τον κ. Δ.  Παχούμη.

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο17

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο16

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο15

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο14ed

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο13

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο12med

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο11d

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο10

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο9d

 

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο7d

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο6d

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο5d

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο4

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο3

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο2

Αγιος Νικόλαος Ναύπλιο 1

 

Πηγή: Ευάγγελος Μπουγιώτης