Θεολογία και Ζωή

Ιεραποστολή στη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουϊ

10 Ιανουαρίου 2010

Ιεραποστολή στη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουϊ

Σ.Σ. Από το Δελτίον τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε πληροφορούμεθα την διήμερη επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄στη Ζιμπάμπουε, που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Μαΐου 2009, η οποία έχει ως εξής:

Α. Διήμερη ποιμαντορική επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πάπα & Πατριάρχη Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ στην Ι.Μ. Ζιμπάμπουε.

Το απόγευμα της Δευτέρας 11 Μαΐου ε.ε, αφίχθηκε στο Χαράρε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄προκειμένου να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Ζιμπάμπουε. Στο αεροδρόμιο τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Αιγύπτου, ο Πρόξενος της Κύπρου, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων, Συλλόγων, Σωματείων και Αδελφοτήτων, ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Γεώργιος Σαγάνης, η Αρχόντισσα των Εκκλησιών κ. Αριάδνη Ψύλλου και σύσσωμο το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας. Ο Μακαριώτατος χαιρέτησε όλους τους παρόντες με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, αφού χαιρετούσε πρόσωπα γνώριμα από την εποχή που διετέλεσε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε. Το βράδυ ο Πατριάρχης παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε πρos τιμήν του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιεραποστολικού Κέντρου Αγίου Αθανασίου.

Κατάθεση θεμελίου λίθου Ιερού Ναού

Σε μια μοναδική τελετή για τα χρονικά της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωpos Β΄κατάθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Ιερού Ναού Παναγίας της Χρυσομυρούσας, στον προαύλιο χώρο που συνδέει την Ελληνική Σχολή με την Ελληνική Ακαδημία στο Χαράρε. Η τελετή έλαβε χώρα το πρωΐ της Τρίτης 12 Μαΐου ε.ε., παρουσία του Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Μιχαήλ Κουκάκη και της Κύπρου κ. Αργύρη Αντωνίου, των κοινοτικών αρχών και διπλωματικών αρχών, του διδακτικού προσωπικού των δύο ελληνικών σχολείων και σύσσωμης τns μαθητιώσας νεολαίας που αριθμεί περισσότερους από 700 μαθητές και μαθήτριες, σύσσωμης της ελληνικής παροικίας και πολλών γονέων και κηδεμόνων. Με την άφιξη του Πατριάρχη οι μαθητές και οι μαθήτριες τραγούδησαν τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και της Ζιμπάμπουε και ακολούθησε η σεμνή τελετή της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου. Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο προσφώνησαν ο Διευθυντής των Ελληνικών Σχολείων κ. C. Trinci και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε και Περιχώρων κ. Κώστας Μουτζουρής. Και οι δύο ευχαρίστησαν τον Πατριάρχη για την παρουσία του σε αυτή την ιστορική στιγμή των ελληνικών σχολείων και για την συμβολή της Εκκλησίας στην ανέγερση της Ελληνικής Ακαδημίας. Ο Μακαριώτατος με μεγάλη συγκίνηση απηύθηνε λόγια αγάπης προς τους παρευρισκομένους, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της ανέγερσης ιερού ναού εντός των ελληνικών σχολείων και το πόσο σημαντικό είναι να ανεγείρονται ποιοτικά εκπαιδευτήρια. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης ευλόγησε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, επισκέφθηκε τους χώρους της νεόδμητης Ελληνικής Ακαδημίας, ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας της και θαύμασε το αξιόλογο έργο που επιτεύχθηκε σε περίοδο που η χώρα κλονιζόταν από οικονομική και πολιτική αστάθεια. Τέλος, συγκινημένος χαιρέτησε όλους τους παροίκους, γνώριμους από την εποχή που διετέλεσε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε. Τα έξοδα ανεγέρσεως του Ιερού Ναού της Παναγίας της Χρυσομυρούσας, ανέλαβε ομάδα κυριών από την Λεμεσό, με τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεττού κ Αθανασίου, εις ανάμνηση του ιστοριικού ιερού ναού που βρίσκεται στο χωριό Ποταμίτισσα της επαρχίας Λεμεσού Κύπρου.

Εγγκαίνια Τεχνικής Σχολής

Εκατοντάδες νέοι και νέες, μικρά παιδιά και μεγάλοι κατέκλυσαν από νωρίς τον πρωΐ της Τρίτης 12 Μαΐου ε.ε. το Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Νεκταρίου και τους γύρω δρόμους για να υποδεχθούν τον Πατριάρχη τους, που πραγματοποιεί την 3η ποιμαντική του επίσκεψη στην Ζιμπάμπουε, από την ημέρα της αναρρήσεώς του στον Πατριαρχικό θρόνο. Όλοι οι Αφρικανοί Ορθόδοξοι παρατάχθηκαν στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Ιεραποστολικό κέντρο και με την άφιξη του Πατριάρχη άρχισαν να τραγουδούν και να χορεύουν, δοξάζοντας τον Θεό που οδήγησε και πάλι τα βήματα του Πατριάρχη τους στην Ζιμπάμπουε. Ο Μακαριώτατος αντικρίζοντας την μεγάλη λαοθάλασσα με μεγάλη συγκίνηση και με δάκρυα στα μάτια ευλογούσε το ποίμνιο του. Στην είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου εψάλη δέηση και ο Μακαριώτατος αποκάλυψε την αναμνηστική πλάκα των εγκαινίων του Ναού, που έγιναν την εποχή που διετέλεσε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε. Στην συνέχεια, ο Πατριάρχης, στην παρουσία των πρέσβεων της Ελλάδος και της Κύπρου και των λοιπών αρχών, εγκαινίασε την νεόδμητη Τεχνική Σχολή «Ιεραπόστολος Ιερομόναχος Κοσμάς Γρηγοριάτης», που ανηγέρθη με φροντίδα του κ. Γεωργίου Ασλανίδη, Προέδρου του Συνδέσμου Ιεραποστολής Άγιος Κοσμάς, εις μνήμην του αδικοχαμένου αδελφού του, μεγάλου Ιεραποστόλου, του αείμνηστου π. Κοσμά Γρηγοριάτη. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας, και αμέσως μετά ο Μακαριώτατος ανέπεμψε δέηση και διάβασε ειδική ευχή για την προστασία του λαού της Ζιμπάμπουε από την μάστιγα της χολέρας, που ταλανίζει την χώρα και ιδιαίτερα την πρωτεύουσα Χαράρε, τους τελευταίους 9 μήνες. Μιλώντας προς το πολυπληθές ακροατήριο, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε και πάλι να επισκεφθεί την επαρχία που τόσο αγάπησε, εξέφρασε την μεγάλη του χαρά που το εκκλησίασμα του Αγίου Νεκταρίου αυξήθηκε τόσο πολύ και ευχήθηκε  όλους υγεία, πρόοδο και ευημερία. Τέλος ο Πατριάρχης διένειμε τρόφιμα, τα οποία προσέφερε η Ελληνική πρεσβεία, σε δύο χιλιάδες οικογένειες.

Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό

Το απόγευμα της Τρίτης 12 Μαΐου ε.ε. εψάλη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Χαράρε, με την ευκαιρία τns επισκέψεως στη Ζιμπάμπουε της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄. Σύσσωμη η παροικία συγκεντρώθηκε στον Καθεδρικό Ναό για να υποδεχθεί τον πνευματικό της πατέρα. Μετά το πέρας τns Δοξολογίας ο Μακαριώτατος απηύθυνε λόγια αγάπης και παραμυθίας στο πυκνό εκκλησίασμα, και μεταξύ άλλων τους συνεχάρη που αντιμετώπισαν τις δύσκολες μέρες πολιτικής αστάθιας και της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, με πίστη, ελπίδα και υπομονή, ευχήθηκε οι καλές μέρες ανάπτυξης και προόδου τns χώρας να επιστρέψουν και με μεγάλη συγκίνηση αναφέρθηκε στην περίοδο που διετέλεσε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, την επαρχία που πολύ αγάπησε και πολύ αγαπήθηκε. Στην συνέχεια παρασημοφόρησε με τον μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου, τον Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Μιχάλη Κουκάκη, για την μεγάλη του προσφορά προς την Εκκλησία. Ο κ. πρέσβυς με βαθιά συγκίνηση αποδέχτηκε την μεγάλη τιμή, η οποία όπως είπε μεταξύ άλλων, αντανακλά σε όλο το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας στο Χαράρε.

Το μεσημέρι της Τετάρτη 3 Μαΐου ε.ε. ολοκληρώθηκε η διήμερη ποιμαντική επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ στην Ζιμπάμπουε.

Ο Μακαριώτατος αναχώρησε, παίρνοντας μαζί του στις αποσκευές του τις καλύτερες ενχυπώσεις από την σύντομη παραμονή του στο Χαράρε και γεμάχος χαρά που ευλόγησε και πάλι το αγαπημένο του ποίμνιο.

Β΄. Ποιμαντική επίσκεψη στο Μαλάουϊ

Με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, το Σάββατο 30 Μαΐου, ταξίδευσα αεροπορικώς στο Μαλάουϊ, προκειμένου να πραγματοποιήσω ποιμαντική επίσκεψη στην περιοχή του Blantyre, όπου εδώ και 3 χρόνια δραστηριοποιείται ιεραποστολικά ο π. Ερμόλαος Ιατρού, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, αποσπασμένος στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε με τις ευχές, την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου και την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο αεροδρόμιο με υποδέχθηκαν οι Πρόξενοι της Κύπρου και της Ελλάδος, ο π. Ερμόλαος με την πρεσβυτέρα Χρυσάνθη και τα τέσσερα χαριτωμένα παιδιά τους, ο π. Νεκτάριος Justin, και οι γηγενείς κατηχητές. Το απόγευμα τελέσαμε την ακολουθία του Εσπερινού στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νεκταρίου, και στην συνέχεια ενημερώθηκα από τον π. Ερμόλαο για την πορεία του ιεραποστολικού έργου.

Την Κυριακή των Αγίων Πατέρων της 1ης Οικουμενικής Συνόδου, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησα σε Διάκονο τον κατηχητή Νικόδημο Chilembwe. Έτσι με την χάρη του Θεού στο Μαλάουϊ η Ορθόδοξη Εκκλησία απέκτησε τον δεύτερο γηγενή κληρικό. Το απόγευμα σε μια σεμνή τελετή κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Ναού Αγίας Άννης παρουσία των αρχηγών των τοπικών φυλών και πλήθους κατηχουμένων και ιδιαίτερα μικρών παιδιών που είχαν σπεύσει στην είσοδο του χωριού για να μας υποδεχθούν τραγουδώντας και κρατώντας λουλούδια που μάζεψαν από τους αγρούς. Μετά το πέρας της τελετής διανείμαμε τρόφιμα, παιχνίδια και γραφική ύλη, υποσχόμενοι ότι σύντομα η έρημη περιοχή θα μετατραπεί σε μια Ορθόδοξη όαση.

Ξημερώματα της Δευτέρας 1 Ιουνίου, μεταβήκαμε στην περιοχή Kabozi, όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, με εφημέριο τον π. Νεκτάριο Justin. Και εκεί μας υποδέχτηκε θερμά πλήθος κόσμου συμπεριλαμβανομένων και των 100 παιδιών που φοιτούν στο νηπιαγωγείο που κτίστηκε με φροντίδα του π. Ερμολάου δίπλα στον ναό. Μετά την πρωϊνή προσευχή διανείμαμε παιχνίδια, τρόφιμα και γλυκά και στην συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο νεόδμητο πρεσβυτέριο, στις δύο αίθουσες διδασκαλίας του νηπιαγωγείου, στην βιβλιοθήκη, στο υδραγωγείο και στο βαπτιστήριο. Όλα τα έργα έγιναν με την οικονομική ενίσχυση φίλων της Ιεραποστολής και φροντίδα του π. Ερμολάου. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε το ορφανοτροφείο στο Dirante όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 150 ορφανά παιδιά και τους μοιράσαμε τρόφιμα, γλυκά, παιχνίδια και γραφική ύλη.

Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες του μεγαλείου της Ορθοδοξίας, αφού το φως της και η δόξα της έφτασε στα βάθη της Αφρικής, σε μέρη που βρίσκονται απομονωμένα μέσα σε φυτείες τσαγιού και ζαχαροκάλαμων, σε χωριά που οι κάτοικοι τους ζουν σε πρωτόγονες καταστάσεις, σε ανθρώπους λησμονημένους από τους συνανθρώπους τους. Όμως η καλοσύνη τους και η αθωότητα τους, τους αξίωσε να γνωρίσουν τον Χριστό από Έλληνες Ιεραποστόλους, έχοντας πάντοτε συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες τους φίλους της Ιεραποστολής από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με αγάπη Χριστού,

ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε

Γεώργιος

 

Πηγή: Διήμερη Ποιμαντορική Επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄στην Ι.Μ. Ζιμπάμπουε και Ποιμαντική Επίσκεψη στο Μαλάουϊ, «Ιεραποστολικός Ταχυδρόμος», Τριμηνιαίο Περιοδικό Πανελληνίου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής Σ.Α., Τεύχος 107, Αθήνα, Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2009

 

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη κ. Γεώργιον, ευλόγησε τους μαθητές και τις μαθήτριες στην νεόδμητη Ελληνική Ακαδημία στη Ζιμπάμπουε.