Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Ο νέος Ηγούμενος του Χιλανδαρίου στη Μονή Βατοπαιδίου (με φωτογραφίες)

11 Σεπτεμβρίου 2010

Ο νέος Ηγούμενος του Χιλανδαρίου στη Μονή Βατοπαιδίου (με φωτογραφίες)

Πηγή: Romfea

Επίσημη και λαμπρή υποδοχή επιφυλάχθηκε στο νέο Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Μεθόδιο, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Μονή Βατοπαιδίου μετά την ανάληψη της νέας του διακονίας.

Ο Γέροντας Μεθόδιος έφθασε στη Μονή Βατοπαιδίου για τον εορτασμό της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου ο οποίος κατά το έθος εορτάζεται από το απόγευμα της 12ης μέχρι και το μεσημέρι της 13ης Σεπτεμβρίου (δηλαδή με το παλαιό ημερολόγιο 31 Αυγούστου) με Πανηγυρική Αγρυπνία.

Οι Μονές Βατοπαιδίου και Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους συνδέονται με στενούς και αδελφικούς δεσμούς αφου οι κτήτορες της Μονής Χιλιανδαρίου Άγιοι Σάββας πρώτος Αρχιεπίσκοπος Σερβίας και ο κατά σάρκα πατέρας του Συμεών ο Μυροβλήτης υπήρξαν Βατοπαιδινοί Μοναχοί οι οποίοι με την ευχή του τότε Ηγουμένου του Βατοπαιδίου Γέροντος Θεοστηρίκτου, την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη και την άδεια του Αυτοκράτορα αναχώρησαν από τη Μονή και μετέτρεψαν το Μελισσομάνδρι (μελισσώνα) της Μονής σε νέα αυτοδιοίκητη Μονή για την εκεί πνευματική άσκηση και αγιασμό των Σέρβων αδελφών μας.

Έτσι υπάρχει η για αιώνες παράδοση να προΐστανται στις κύριες Πανηγύρεις της κάθε Μονής ο Καθηγούμενος της άλλης Μονής.

Ο Γέροντας Μεθόδιος έφθασε οδικώς στη Μονή Βατοπαιδίου στις 6:30 μ.μ. Τον υποδέχθηκαν οι πατέρες της Μονής εν μέσω πλήθους προσκυνητών, στον αριθμό περισσότεροι από 250.

Από ότι υπολογίζεται αύριο που θα είναι η πανήγυρη αναμένονται άλλοι 300. Ο Γέροντας Μεθόδιος ενδύθηκε με πορφυρούν μανδύα και οι πατέρες έψαλλαν όπως είναι η Αγιορείτικη τάξη το «Άξιον Εστί» και κατευθύνθηκαν προς το Καθολικό της Μονής όπου προσφώνησε το Γέροντα Μεθόδιο ο Καθηγούμενος και Γέροντας της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ ο οποίος και τόνισε τις αδελφικές σχέσεις των δύο Μονών και καλωσόρισε τον Ηγούμενο Μεθόδιο.

Στη συνέχεια ο Χιλανδαρινός Καθηγούμενος ευχαρίστησε τη Μονή Βατοπαιδίου για την υποδοχή και αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στους δεσμούς των δύο Μονών και στις άρρηκτες και αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο Μονών και ότι χαίρεται που βλέπει την πνευματική καρποφορία της Μονής Βατοπαιδίου.

Τελειώνοντας ζήτησε τις ευχές του Γέροντα Εφραίμ, των πατέρων και των προσκυνητών για την αίσια πορεία της διακονίας του.

συντάχθηκε από τον Κώστα Στυλιανού για τη Romfea.gr