Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Τρεις κουρές μοναχών στην Ιερά Μονή Κορώνης (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό)

4 Οκτωβρίου 2010

Τρεις κουρές μοναχών στην Ιερά Μονή Κορώνης (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό)

Μετά από πρόσκληση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κορώνης, Aρχιμ. Μεθοδίου, προσήλθαν χθες Κυριακή 3 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Κορώνης ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Aρχιμ. Εφραίμ και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιάς Aρχιμ. Νεκτάριος για λόγους συμπνευματισμού και ποιμαντικής ενότητας.

Στις 5:00 π.μ. άρχισε η Ακολουθία του Όρθρου η οποία τελείωσε στις 8:15 π.μ. και στη συνέχεια στην Ακολουθία των Ωρών τελέστηκαν κουρές δύο μοναχών.

Ο Ηγούμενος της Παναγίας Σπηλιάς Νεκτάριος τέλεσε την κουρά του μοναχού που έλαβε το όνομα Σεραφείμ προς τιμή του αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, επισκόπου Φαναρίου, που ήταν ηγούμενος της Μονής Κορώνης τον 16ο αιώνα.

Την κουρά του μοναχού που πήρε το όνομα Ιωσήφ προς τιμή οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, τέλεσε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.

Κατόπιν στις 8:30 π.μ. άρχισε η Θεία Λειτουργία. Μετά την Μικρή Είσοδο τελέσθηκε η «εις μεγαλόσχημον κουρά» του μοναχού Εφραίμ από τον γέροντα Εφραίμ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο Συνοδικό ο γέροντας Εφραίμ, τόνισε τη σημασία και την αξία του μοναχικού σχήματος και την προσφορά του μοναχισμού στο σύγχρονο κόσμο.

Εν συνεχεία οι πατέρες επισκέφθηκαν την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων όπου υπόβαλαν τα σεβάσματά τους και πήραν την αρχιερατική ευλογία του Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κ. Κυρίλλου.

Για όσους δεν γνωρίζουν να αναφέρουμε ότι η Μονή Κορώνης βρίσκεται σε μια κατάφυτη από βελανιδιές και καστανιές πλαγιά, πάνω σ’ ένα φυσικό μετέωρο μπαλκόνι, πάνω από τον κάμπο της Καρδίτσας, απ’ όπο βλέπει κανείς όλο τον Θεσσαλικό κάμπο κι αγναντεύει απ’ τον Όλυμπο μέχρι το Πήλιο και τον Τυμφρηστό.

Το Μοναστήρι «της Παναγιάς της Κορώνας» τιμάται στο Γενέθλιον της Θεοτόκου. Το μοναστήρι που πήρε την ονομασία του από την τοποθεσία που βρίσκεται, σαν Κορώνα δηλαδή, στέφει τον εύφορο κάμπο της Θεσσαλικής γης από ύψος 800μ περίπου.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής αρχίζει τον 12ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1123, όταν βρίσκεται με θαυμαστό τρόπο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορώνης, και γίνεται αιτία της ιδρύσεως της Ι. Μονής. Κτίτωρ της Μονής είναι ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης ο Κομνηνός ο Β΄.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5985:2010-10-04-12-57-50&catid=25:2009-12-18-08-37-46