Αφιερώματα

Το ope.gr στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Θέρμο

26 Ιουλίου 2022

Το ope.gr στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Θέρμο

  • Αποστολή Ραφαήλ Γεωργιάδης/ope.gr

Χιλιάδες θαύματα μαρτυρεί η εικόνα της Αγίας Παρασκευής στην ομώνυμη Ιερά Μονή, που βρίσκεται στην Μάνδρα Θέρμου στην Αιτωλοακαρνανία.

Παράλληλα, στην ιερά μονή της Αγίας Παρασκευής φυλάσσονται ιερά λείψανα. Οι προσκυνητές δε μπορούν να κρύψουν την συγκίνησή τους και μεταφέρουν σε ολόκληρο τον κόσμο τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Άνθρωποι από διάφορες χώρες επιθυμούν να βρεθούν στον ναό, να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα και την περίπυστη εικόνα και να πατήσουν τα χώματα που πάτησε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Εξάλλου, τα θαύματα αποδεικνύονται και από τα εκατοντάδες τάματα που μπορεί να διακρίνει κάποιος πάνω στην εικόνα.

Ο Ηγούμενος π. Ζαχαρίας Σπυρόπουλος περιγράφει στο Ορθόδοξο Πρακτορείο Ειδήσεων (ope.gr) ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της ιεράς εικόνας, που συζητιέται έντονα ακόμη και σήμερα. Ήταν το 1918, όπου ξέσπασε η λεγόμενη Ισπανική γρίπη. Τότε στο Θέρμο υπήρξε μεγάλη έξαρση. Δεκάδες άνθρωποι έχαναν την ζωή τους καθημερινά.

Πόνος και θλίψη επικρατούσε παντού. Οι συγγενείς των νεκρών δε μπορούσαν να συνοδεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους, ούτε στην τελευταία τους κατοικία, επειδή η νόσος ήταν μεταδοτική. Κάτι σαν αυτό που ζούμε τα τελευταία τρία χρόνια με τον covid-19. Τότε οι μοναχοί αποφάσισαν να λιτανεύσουν την εικόνα της Αγίας σε όλο το χωριό και έψαλαν δεήσεις.

Οι πιστοί έβγαιναν στον δρόμο και έκαναν την προσευχή τους, ώστε να σταματήσει αυτό το κακό. Και το θαύμα άρχισε. Ασθενείς σηκώθηκαν από το κρεβάτι. Έκαναν τον Σταυρό κοιτάζοντας από μακριά την ιερή εικόνα και έγιναν αμέσως καλά.

Οι παρευρισκόμενοι δε μπορούσαν να κρύψουν την χαρά, αλλά και την συγκίνησή τους. Από εκείνη την ημέρα την 20η του Νοέμβρη του 1918 οι θάνατοι σταμάτησαν. Από τότε τιμάται η μέρα σε ανάμνηση αυτού του θαύματος.