Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα συγκίνησης η απονομή του τίτλου επίτιμου δημότη στον Ν. Χριστοδουλίδη
6 Απριλίου 2026
Τον διαχρονικό και άρρηκτο δεσμό που ενώνει την Κύπρο με τη Θεσσαλονίκη ανέδειξε με έμφαση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την αντιφώνησή του στην τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη της πόλης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο το απόγευμα της Κυριακής.
Σε μια εκδήλωση με έντονο συμβολισμό και συγκινησιακό φορτίο, η Θεσσαλονίκη τίμησε τον Κύπριο Πρόεδρο για τη συμβολή του στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών και των κοινωνιών τους, απονέμοντάς του τιμητική πλακέτα.
Κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης χαρακτήρισε την απονομή «μια πράξη υψηλού συμβολισμού, μια κίνηση ουσίας, σεβασμού και αναγνώρισης του πολυδιάστατου έργου σας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «το μήνυμα της αδιάσπαστης ενότητας του Ελληνισμού». Όπως τόνισε, «η Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη και η Κύπρος δεν συνδέονται μόνο με κοινές αξίες, αλλά με κοινές αγωνίες, αγώνες και οράματα».

Στην ίδια κατεύθυνση, υπογράμμισε ότι η πόλη «δεν ξεχνά» και με την πρωτοβουλία αυτή επαναβεβαιώνει την αδελφική της σχέση με την Κύπρο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο Κυπριακό, λέγοντας πως «52 χρόνια κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου, 52 χρόνια προσφυγιάς, 52 χρόνια αλαζονείας και κατάφωρης παραβίασης των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ είναι πάρα πολλά». Ο κ. Αγγελούδης απέδωσε τιμή «στον άνθρωπο του χρέους και της ευθύνης», ο οποίος εργάζεται για την ειρήνη, τη σταθερότητα και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στο πρόσωπο του Προέδρου τιμάται «η ψυχή και η καρδιά ενός ηρωικού λαού που ποτέ δε συμβιβάσθηκε με τετελεσμένα».

«Η Θεσσαλονίκη σας υποδέχεται ως φίλο και σας τιμά ως έναν από τους δικούς της ανθρώπους. Από σήμερα, είστε και επισήμως μέλος της μεγάλης οικογένειας της πόλης μας. Καλωσορίσατε στη Θεσσαλονίκη», κατέληξε ο δήμαρχος, σε μια φράση που συμπύκνωσε το κλίμα της τελετής.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση, σημειώνοντας πώς αποτελεί «ξεχωριστή τιμή, που βρίσκομαι ανάμεσά σας ως επίτιμος δημότης της Θεσσαλονίκης, της πρωτεύουσας της τιμημένης Μακεδονίας, την οποία συνδέουμε με άρρηκτους δεσμούς την Κύπρο και τον κυπριακό ελληνισμό».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα σημεία εκείνα που λειτουργούν ως ζωντανές γέφυρες μνήμης και συνέχειας με την προτομή του Κυριάκου Μάτση στο ΑΠΘ, το πάρκο Κατσάνη που ονομάτισε με τον δήμαρχο το 2024, το Άστρο των Αγνοουμένων, τη Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος, την Ένωση Κυπρίων και πιο πρόσφατα με την ίδρυση της έδρας Κυπριακών Σπουδών στο ΑΠΘ οποίες «δεν υπηρετούν μόνο τους ιστορικούς συμβολισμούς του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η τιμή που του αποδίδεται δεν αφορά μόνο το πρόσωπό του αλλά αντανακλά το σύνολο του κυπριακού ελληνισμού και την παρουσία του στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στη διαρκή προσπάθεια διατήρησης ισχυρών δεσμών με τους συμπατριώτες στο εξωτερικό και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη προς την Κύπρο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, σημειώνοντας ότι έχει διαψευστεί στην πράξη το «ψευδοδίλημμα» πως η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από την Κύπρο καθώς αυτό όπως ανέφερε καταρρίφθηκε για άλλη μια φορά με την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας στην ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, αναφερόμενος στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελλάδα ανταποκρίθηκε «πρώτη στο αίτημά μας για την προληπτική αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου. Η άμεση και θετική απάντηση με την αποστολή μαχητικών αεροπλάνων και φρεγάτων άγγιξε όλους τους Έλληνες της Κύπρου».
Παράλληλα, ανέδειξε ως κορυφαία προτεραιότητα την επανένωση της Κύπρου, χαρακτηρίζοντάς την «ευγενή φιλοδοξία» και ιστορική οφειλή προς όσους αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και εκπρόσωποι φορέων και αρχών.

Συναυλία “Στα βήματα των Ηρώων”
Αφιερωμένη στις δύο εμβληματικές μορφές του ελληνισμού, τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τον Νίκο Καπετανίδη, και με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, η εκδήλωση «Στα βήματα των Ηρώων» πλημμύρισε με συγκίνηση το απόγευμα της Κυριακής την Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ κατά τον χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η βραδιά δεν ήταν απλώς μια πράξη ιστορικής μνήμης αλλά μια γέφυρα που ενώνει τόπους, χρόνους και βιώματα του οικουμενικού ελληνισμού τον Πόντο την Κύπρο, και τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο «για τρεις γεωγραφίες μια ψυχή».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, που νωρίτερα αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχιακό μέγαρο σημείωσε πως η συγκεκριμένη συναυλία αφιερωμένη στους Ευαγόρα Παλληκαρίδη και στον Νίκο Καπετανίδη αποτελεί ευκαιρία για ένα «νοερό ταξίδι από την Τραπεζούντα στην Πάφο και τη Θεσσαλονίκη, ένα οδοιπορικό χρέος και μνήμης για δύο μάρτυρες του ελληνισμού που έζησαν σε δύο διαφορετικές εποχές, σε δύο απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές αλλά που είχαν το ίδιο τραγικό τέλος, γιατί πολύ απλά επέλεξαν να μείνουν μέχρι το τέλος πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά τους».

Κατά την ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη διαχρονική σχέση της Κύπρου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξυμνώντας τη συνεργασία και τον ρόλο του ως σημείο αναφοράς για την ανώτατη εκπαίδευση. Όπως σημείωσε, το ΑΠΘ αποτελεί σταθερή επιλογή για πολλούς Κύπριους φοιτητές, γεγονός που όπως επισήμανε ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών και καλλιεργεί μια ζωντανή γέφυρα γνώσης, πολιτισμού και κοινών αξιών.
Η μουσική και οι φωνές των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Πάφου έκαναν τη βραδιά ακόμα πιο ζωντανή, με το «Υπερμάχω» να σηκώνει όρθιο το κοινό, ακολουθούμενο από το «Κύπρος Νυν και Αεί», δημοτικά του Πόντου και τραγούδια του Ευαγόρα Παλληκαρίδη όπως τα «Την Ελλάδα αγαπώ», «Των Αθανάτων» και «Θα πάρω μίαν ανηφοριά». Κάθε νότα και κάθε στίχος γέμιζε την αίθουσα εικόνες θυσίας, πίστης και ιστορίας, κάνοντας την εμπειρία σχεδόν ορατή στους παρευρισκόμενους.

Πηγή κειμένου: voria.gr


