Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Με λαμπρότητα η πρώτη Αγιοκατάταξη στην Βουλγαρία ύστερα από 47 χρόνια

12 Απριλίου 2011

Με λαμπρότητα η πρώτη Αγιοκατάταξη στην Βουλγαρία ύστερα από 47 χρόνια

H Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας πανηγύρισε την Κυριακή την πρώτη κατάταξη νέων αγίων στο Αγιολόγιο της ύστερα από 47 χρόνια. Εκατοντάδες πιστών συγκεντρώθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αλεξάνδρου Νιέφσκι, στην Σόφια, για να παραστούν στην επίσημη τελετή αγιοκατάταξης μαρτύρων της αιματηρής εξέγερσης που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1876 κατά της Οθωμανικής Κυριαρχίας.

Η Αγιοκατάταξη ήταν η πρώτη από το 1964 και επίσης η πρώτη που έγινε κατά τη διάρκεια της 40χρονης Πατριαρχικής διακονίας του Πατριάρχη Βουλγαρίας Μαξίμου, 96 ετών. Πιο συγκεκριμένα στο Αγιολόγιο κατατάχτηκαν δύο κληρικοί, οκτώ καλόγριες και περίπου πέντε χιλιάδες (5000) βούλγαροι πολίτες (δεν υπάρχουν πλέον τα στοιχεία τους αλλά είναι γνωστό ότι περικυκλώθηκαν και δολοφονήθηκαν σε ένα μοναστήρι) που όλοι βρήκαν τραγικό και μαρτυρικό θάνατο στις πόλεις Απριλτζί και Μπατάκ το 1876.

Η αιματηρή καταστολή της Απριλιανής Εξέγερσης όπως ονομάζεται προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή επιταχύνοντας εμμέσως τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο και την Βουλγαρική ανεξαρτησία από τον Οθωμανικό ζυγό το 1878. Τα θύματα δεν έχει αναφερθεί να έχουν πραγματοποιήσει κάποιο θαύμα αλλά, όπως δήλωσε στέλεχος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, αναγνωρίστηκαν «ως μάρτυρες για την πίστη».

Στη Λειτουργία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Γεώργιος Πυρβάνωφ, ο Πρωθυπουργός Μποΐκο Μπορίσωφ, η Πρόεδρος της Βουλγαρικής Βουλής κυρία Τσέτσκα Τσάτσεβα, βουλευτές και πλήθος πιστών.

Η μνήμη των μαρτύρων θα εορτάζεται κατά το νέο ημερολόγιο στις 9 Μαΐου εκείνων του Απριλτζί(Νόβο Σέλο) και στις 17 Μαΐου εκείνων του Μπατάκ.

Οι τελευταίες αγιοκατατάξεις από την Εκκλησία της Βουλγαρίας ήταν των κληρικών Παϊσίου Hilendarski το 1962 και Σοφρονίου Vrachanski το 1964.

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=5303