Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Έξαρχο της Αρχιεπισκοπής Άλμπα-Ιούλια της Ρουμανίας – μέρος 5ο

16 Δεκεμβρίου 2008

Συνέντευξη με τον Έξαρχο της Αρχιεπισκοπής Άλμπα-Ιούλια της Ρουμανίας – μέρος 5ο

H συνέχεια του άρθρουpict0052_1

Συνέντευξη με τον Έξαρχο της Αρχιεπισκοπής Άλμπα-Ιούλια της Ρουμανίας – μέρος 4ο

Αυτή η πρόστυχη σκηνοθεσία που κάνουν σήμερα στο Γέροντα Εφραίμ αυτοί οι οποίοι ούτε καν προσωπικά τον γνωρίζουν, μου θυμίζει κάτι παρόμιο: το έτος 2000 όταν ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος υπέστη άδικες κατηγορίες από κάποιον που δεν τον γνώριζε καν, με μία παρόμια πρόστυχη σκηνοθεσία όπως η σημερινή εναντίον του Γέροντα Εφραίμ, λοιπόν όταν η Σύνοδος παρεκάλεσε αυτόν που κατηγορούσε τον Μητροπολίτη Αθανάσιο να τους τον δείξει, αυτός έδειξε έναν άλλον Μητροπολίτη, αφού τον Μητροπολίτη Αθανάσιο δεν τον γνώριζε καν!!!
– (χαμογελά ο π. Ανδρέας) Δυστυχώς τέτοια πράγματα συμβαίνουν συχνά στις ημέρες μας, άνθρωποι που θέλουν να κάνουν και αυτοί κάτι, που θέλουν να «κατορθώσουν» κάτι, κάνουν τέτοια πράγματα, και δεν καταλαβαίνουν άραγε πόσο χτυπούν την Εκκλησία. Όμως η Εκκλησία δεν θα νικηθεί ποτέ, «οι πύλες του Άδου ου κατισχύσουσιν αυτης»! Στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει! Όμως είναι λυπηρό ότι οι άνθρωποι ακούνε τέτοιους ισχυρισμούς που δεν έχουν καμμία αλήθεια μέσα τους και επηρεάζονται έτσι από τα ΜΜΕ.

– Ναι, αυτό είναι πολύ βαρύ,… οι απλοί άνθρωποι, που δεν γνώρισαν τον Γέροντα Εφραίμ, που δεν επισκέφθηκαν ποτέ τους το Άγιον Όρος, που δεν πήγαν ποτέ τους στο Βατοπαίδι, επηρεάζονται δυστυχώς από αυτό το βρωμερό παιχνίδι των ΜΜΕ -όσοι γνώρισαν τον Γέροντα και τη Μονή βέβαια δεν μπορούν να επηρεαστούν από τα διάφορα αυτά ψέματα που τα σερβίρουν καθημερινά στο μενού τους τα ΜΜΕ- και πιστεύουν αυτά τα ψέματα, αυτές τις διαστρεβλώσεις που παρουσιάζονται σ΄όλα τα κανάλια, στον τύπο και στο ραδιόφωνο ως αλήθειες…
Ναι, δυστυχώς έτσι είναι, οι άνθρωποι πολύ εύκολα επηρεάζονται από τα ΜΜΕ! Θέλω εδώ να παρουσιάσω μερικά γεγονότα που έγιναν στις επισκέψεις του Γέροντα Εφραίμ στην Ρουμανία, γεγονότα στα οποία ήμουν και εγώ παρών, και εγώ έμεινα κατάπληκτος όταν φτάσαμε μαζί με τον Ηγούμενο Εφραίμ στην μεγάλη πόλη Αράντ, στην επίσκεψη που έκανε ο Γεροντας στη Ρουμανία το έτος 2004, και ο μεγάλος Καθεδρικός Ναός της Αράντ ήταν γεμάτος φίσκα και στην πλατεία μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό βρίσκονταν περίπου 10.000 άνθρωποι που σπρώχνονταν. Βάλαμε τότε με πάρα πολλή δυσκολία την εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας μέσα στο Ναό -πρόκειται για ένα αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας που βρίσκεται στο Βατοπαίδι- είχε εκ των προτέρων παρουσιαστεί στούς πιστούς η ιστορία της εικόνας, οι άνθρωποι ξέρανε λοιπόν πολύ καλά τί εικόνα είχαν μπροστά τους, και σπρώχνονταν θέλοντας όσο πιο γρήγορα να προσκυνήσουν αυτήν την θαυματουργή εικόνα. Και, ως είθισται, δίπλα στην εικόνα τοποθετήθηκε κουτί της ελεημοσύνης. Οι άνθρωποι περνούσαν, προσκυνούσαν και μετά έβαζαν εκεί μία μικρή ευγνωμοσύνη. Είχα τότε μία μικρή συζήτηση με τον Επίτροπο Ιερέα του Καθεδρικού Ναού της Αράντ ο οποίος με ρώτησε: άραγε τα χρήματα θα τα πάρει ο Γέροντας Εφραίμ; Ασφαλώς εμείς αρχίσαμε να χαμογελάμε… Ο Γέροντας Εφραίμ δεν ήρθε εδώ για να μαζέψει χρήματα, για να κάνει εράνους στη Ρουμανία! Ο Γέροντας ήρθε σε επίσκεψη, ήρθε με πνευματικούς σκοπούς και για πνευματικούς λόγους και ήρθε κατόπιν της δικής μας πρόσκλησης και όχι για να κάνει εράνους. Αντιθέτως έκανε αυτό το μεγάλο δώρο -το ακριβές αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παραμυθίας- στη Μονή Λούπσα και στη διαδρομή προς τη Μονή Λούπσα είχαν την ευκαιρία πάρα πολλοί πιστοί, να προσκυνήσουν την εικόνα και όλα αυτά τα χρήματα που μαζεύτηκαν από τις εισφορές των πιστών σ΄εκείνο το κουτί της ελεημοσύνης στο Αράντ, διαχειρίστηκαν από την Επισκοπή Αράντ και δεν έφτασαν ούτε στη Μονή Βατοπαιδίου, ούτε στην τσέπη του Ηγουμένου Εφραίμ. Αυτή είναι η απλή αλήθεια. Μάλιστα, ο Επίτροπος Ιερέας του Καθεδρικού Ναού με ρώτησε κατάπληκτος: Πάτερ Ανδρέα, ούτε καν μισό από το ποσό η τουλάχιστον ένα ποσοστό δεν θα πάρει ο Γέροντας Εφραίμ; Και εκεί στο Αράντ αυτό το κουτί της ελεημοσύνης, θέλω να πω ότι ήταν αρκετό μεγάλο -φανταστείτε ότι 10-12 χιλιάδες άνθρωποι προσκύνησαν μόνο εκεί στο Αράντ και όλοι αυτοί έβαλαν ένα μικρό ποσό εκεί σαν ευγνωμοσύνη και έτσι μαζεύτηκε ένα μεγάλο ποσό εκεί από το οποίο όμως ο Γέροντας Εφραίμ δεν πήρε απολύτως τίποτα!!!
Και σ΄όλες τις συναντήσεις τόσο στίς Εκκλησίες των διαφόρων πόλεων, όσο και στα Μοναστήρια, ήρθαν πάντοτε πάρα πολλοί άνθρωποι να προσκυνήσουν αυτά τα ακριβή αντίγραφα των διαφόρων θαυματουργών εικόνων της Παναγίας από τη Μονή Βατοπαιδίου που ο Γέροντας Εφραίμ τα έφερε όλα αυτά τα χρόνια στις επισκέψεις του στη Ρουμανία και ασφαλώς παντού οι πιστοί έβαζαν ως ευγνωμοσύνη διάφορα ποσά σ΄αυτά τα κουτιά της ελεημοσύνης, αλλά όλα αυτά τα χρήματα διαχειρίστηκαν από τις ίδιες τις Εκκλησίες που φιλοξένησαν την εικόνα προς προσκύνηση, για τις ανάγκες τους και τίποτα δεν πήρε η Μονή Βατοπαιδίου ή ο Γέροντας Εφραίμ! Επίσης παντού ο Γέροντας μοίραζε στους πιστούς μικρές εικονίτσες της Παναγίας ώστε οι πιστοί να έχουν μία μικρή ενθύμηση από την προσκυνηματική συνάντησή τους με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και για να την έχουν και να την προσκυνούν με ευλάβεια εκεί στο σπίτι τους.

Συνεχίζεται…