Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Έξαρχο της Αρχιεπισκοπής Άλμπα-Ιούλια της Ρουμανίας – μέρος 6ο

18 Δεκεμβρίου 2008

Συνέντευξη με τον Έξαρχο της Αρχιεπισκοπής Άλμπα-Ιούλια της Ρουμανίας – μέρος 6ο

p-andreas-barbuΗ Συνέχεια του άρθρου

Συνέντευξη με τον Έξαρχο της Αρχιεπισκοπής Άλμπα-Ιούλια της Ρουμανίας – μέρος 5ο

– Πώς βλέπετε το τέλος αυτού του πειρασμού, αυτού του αδίκου πολέμου που γίνεται σήμερα εναντίον του Γέροντα Εφραίμ; Πώς βλέπετε να σβήσει; Και συνεχίζοντας, πώς βλέπετε αυτό το αντιεκκλησιαστικό και αντιχριστιανικό πνεύμα που υπάρχει σήμερα παγκοσμίως, το οποίο εδώ και αρκετό καιρό αναφάνηκε και στην Ελλάδα -και δεν αναφέρομαι εδώ μόνο στον σημερινό πόλεμο εναντίον του Γέροντα Εφραίμ, της Μονής Βατοπαιδίου και του Αγίου Όρους, αλλά και σε άλλα τέτοια προηγούμενα γεγονότα που έγιναν αυτά τα τελευταία χρόνια, που ο στόχος τους ήταν διάφοροι πνευματικοί άνθρωποι, ο μοναχισμός, το Άγιον Όρος και γενικότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία;
– Δυστυχώς διαπιστώνεται σήμερα ότι και το Άγιον Όρος πολεμείται όπως και οι άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες πολεμήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Και η δική μας Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία πριν δύο χρόνια πέρασε δύσκολες στιγμές, όταν… αρκετοί Ιεράρχες της Εκκλησίας μας κατηγορήθηκαν σφοδρώς για συνεργασία με την πρώην κομμουνιστική Ασφάλεια του Κράτους (τις Μυστικές Υπηρεσίες). Τα ΜΜΕ βιάστηκαν να διαδόσουν διάφορες φήμες, πως κάποιες πνευματικές προσωπικότητες μεταξύ των οποίων και κάποιοι Ιεράρχες της Εκκλησίας μας ήταν μπλεγμένοι τάχα στον καιρό του Κομμουνισμού σε διάφορα πράγματα, σε διάφορες συνεργασίες με τις Μυστικές Υπηρεσίες, κ.λπ. Αποδείχτηκε όμως τελικά ότι δεν ήταν έτσι. Κάποιοι από τους Ιεράρχες προσπάθησαν και έκαναν διάφορες Συνεντεύξεις Τύπου όπου δοκίμασαν να εξηγήσουν την πραγματικότητα, την αλήθεια των πραγμάτων, όμως αυτές οι Συνεντεύξεις δεν προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ όπως οι πρώτες διαδομένες από τα ΜΜΕ αρνητικές φήμες… Ακόμα και ο δικός μας Ιεράρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα-Ιουλίας κ.κ. Ανδρέας κατηγορήθηκε πολύ παρ΄όλο που πριν από μερικά χρόνια το Εθνικό Συμβούλιο για τη Μελέτη των Αρχείων των Μυστικών Υπηρεσιών του έδωσε μία απόφαση πως δεν συνεργάστηκε με την κομμουνιστική πολιτική αστυνομία η με τις Μυστικές Υπηρεσίες του Κομμουνιστικού Κράτους. Και παρ΄όλα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Ανδρέας κατηγορήθηκε σφοδρότατα στα ΜΜΕ για συνεργασία με τις Μυστικές Υπηρεσίες, πράγμα που δεν ήταν καθόλου αληθές!
Αλλά, μάλλον και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες πολεμούνται τον τελευταίο καιρό και φαίνεται ότι υπάρχει μία εξέγερση των αθέων ανθρώπων στον κόσμο εναντίον της Εκκλησίας, η οποία πολεμείται συστηματικά: και η Εκκλησία της Ελλάδος πολεμήθηκε, και η Εκκλησία της Ρουμανίας, και η Εκκλησία της Βουλγαρίας, της Ουκρανίας,… Λοιπόν, φαίνεται ότι και οι άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες πέρασαν δύσκολες στιγμές αυτά τα τελευταία χρόνια και σήμερα φαίνεται καθαρά ότι ούτε το Άγιον Όρος δεν απαλλάχτηκε απ΄αυτόν τον πόλεμο. Όμως έμαθα με χαρά ότι κάποια Μοναστήρια του Αγίου Όρους πήραν θέση εναντίον αυτού του πολέμου που γίνεται σήμερα στον Ηγούμενο Εφραίμ και τη Μονή Βατοπαιδίου και υποστήριξαν τον Γέροντα, πράγμα χαροποιό ότι δηλαδή οι Μονές αλληλοβοηθούνται και ότι κατάλαβαν τι δύσκολες στιγμές περνάει σήμερα η Μονή Βατοπαιδίου. Γι΄αυτό πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη στιγμή και σιγά-σιγά η αλήθεια θα λάμψει, ακριβώς επειδή όλες αυτές οι κατηγορίες είναι τελέιως άδικες και καθόλου σύμφωνες με την πραγματικότητα, γι΄αυτό και δεν έχουν καμμία ελπίδα επιβιώσης!

– Τελειώνοντας αυτή τη συνέντευξή μας, σας παρακαλώ να μας πείτε τί συμβουλή θα δίνατε εσείς στον σημερινό ορθόδοξο χριστιανό;
– Οι Άγιοι Πατέρες λένε ότι το μεγαλύτερο πράγμα είναι να βλέπει ο άνθρωπος τις αμαρτίες του! Είναι μεγαλύτερο πράγμα από το να βλέπει αγγέλους! Άρα, αφού είναι μεγαλύτερο πράγμα να βλέπει κανείς τις αμαρτίες του παρά να βλέπει αγγέλους, ας ασχοληθούμε ο καθένας μας με τον εαυτό μας!

– Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!
Δική μου η τιμή!