Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Το τέλος της εφημερίδας είναι εδω

3 Ιανουαρίου 2009

Το τέλος της εφημερίδας είναι εδω

blogging-catΑκούγονται και γράφονται πολλά τώρα τελευταία, για τη ραγδαία πτώση που παρουσιάζεται στις πωλήσεις των εφημερίδων και ότι όλο αυτό το γεγονός οφείλεται κατά κύριο λόγο στα διάφορα μπλόγκ και στη χρήση του διαδικτύου από όλο και περισσότερους πολίτες.

Ναι αυτό ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά στην Ελλάδα έχουμε έναν ακόμη περισσότερο λόγο που επιταχύνει σαν καταλύτης την εξίσωση του τέλους των εφημερίδων: τους εκδότες!

Διότι στην πατρίδα μας εδώ και αρκετά χρόνια, ψάχνουμε με το φανάρι του Διογένη εκείνους τους αμερόληπτους δημοσιογράφους, που θα έχουν γράψει τη δική τους άποψη στην εφημερίδα και όχι εκείνη που θα του υπαγορεύσει ο εκάστοτε εκδότης, ανάλογα με τα συμφέροντά του!

Τα ζήσαμε στο χθές αυτά τα φαινόμενα, αλλά δυστυχώς τα ζούμε και στο σήμερα και μάλιστα τα βλέπουμε να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο…

Ενώ πριν από μια δεκαετία, υπήρχαν φανατικοί αναγνώστες του τάδε δημοσιογράφου, οι οποίοι αγόραζαν την εφημερίδα που έγραφε για την άποψή του, σήμερα την επιλέγουν για το …DVD ή για το … κουπόνι για τα δυο πακέτα μακαρόνια!

Ο εξευτελισμός της δημοσιογραφίας στο υψηλότερο επίπεδο!

Ακόμη όμως – κατά την ταπεινή μου άποψη-δεν είδαμε τίποτα!

Στο τέλος,… έτσι όπως βαδίζει το πράγμα, για να πουλήσουν οι εφημερίδες, θα δίνουν στον κάθε αναγνώστη τους και ένα …αυτοκίνητο δώρο!!!

Οι πολίτες, δυστυχώς για τους εκδότες, έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται…

Με τη χρήση του διαδικτύου από όλο και περισσότερους κατόχους υπολογιστή και την αμφίδρομη σχέση που αναπτύσσεται στην μετάδοση της πληροφορίας, αλλά και στην επεξεργασία της, το νέο αυτό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, μεταλλάσσεται, προσαρμόζεται συνεχώς και κερδίζει την εμπιστοσύνη ολοένα και μεγαλύτερου τμήματος ενεργών πολιτών.

Το διαδίκτυο κερδίζει τη μάχη της ενημέρωσης και στην Ελλάδα.

Και μάλιστα της γρήγορης και αξιόπιστης ενημέρωσης.

Σήμερα έχουμε φτάσει στο εξής καταπληκτικό σημείο: οι περισσότερες εφημερίδες, αλλά και αρκετά κεντρικά δελτία ειδήσεων, να αντιγράφουν αναρτήσεις από διάφορα μπλόγκ!

Έγιναν όμως οι Μπλόγκερ, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έγκυροι ρεπόρτερ;

Όχι φυσικά!

Δεν μπορεί ένας χρήστης του δικτύου, μέσα στο λίγο χρόνο που έχει και ασχολείται ερασιτεχνικά γράφοντας σε κάποιο ποστ την άποψή του πάνω σε ένα θέμα, να αντικαταστήσει μέσα σε λίγο καιρό τον επαγγελματία δημοσιογράφο!

Απλά βρισκόμαστε στο στάδιο εκείνο, που ο χρήστης συνειδητοποιεί κάθε μέρα όλο και περισσότερο, ότι αυτό που θαύμαζε στον δημοσιογράφο του οποίου το άρθρο διάβαζε στην αγαπημένη του εφημερίδα, μπορεί να το κάνει και ο ίδιος στα μπλόγκ!

Φυσικά με λιγότερη επιτυχία από τον επαγγελματία δημοσιογράφο, αλλά το θέμα είναι ότι το κάνει!

Βλέπουμε λοιπόν μπροστά μας, να εξελίσσεται το εξής πολεμικό… φαινόμενο: τον ΄στρατό των μικρών Δαυίδ’ του διαδικτύου των Μπλόγκερ, απέναντι στους ΓΟΛΙΑΘ του παραδοσιακού εκδοτικού κατεστημένου.

Τα μπλόγκ σήμερα, υστερούν έναντι των εφημερίδων στο ρεπορτάζ.

Υπάρχουν πολλές γνώμες στο διαδίκτυο, αλλά όχι μάχιμη ενημέρωση.

Δεν μπορεί ένα ερασιτέχνης χρήστης του διαδικτύου, να πάει στη βουλή ή στο δήμο και να κάνει ρεπορτάζ, να πάει στο νομαρχιακό συμβούλιο, να πάει στα δικαστήρια ή στο αστυνομικό τμήμα ή να κυνηγήσει το ασθενοφόρο και να βγάλει την είδηση!

Δεν έχει το χρόνο ή και την εκπαίδευση να διασταυρώσει πηγές.

Εκεί όμως που πραγματικά θα αρχίσει η μεγάλη χιονοστιβάδα για τους εκδότες, είναι όταν ο κάθε ερασιτέχνης μπλόγκερ, στον ελεύθερο χρόνο του, αποφασίσει να κάνει αληθινό ρεπορτάζ στο χώρο εργασίας του!

Όταν λοιπόν ο αγανακτισμένος και δικτυωμένος για παράδειγμα αστυνομικός των ΜΑΤ αρχίσει να μεταδίδει πληροφορίες ή ο δικαστικός υπάλληλος ή ο έντιμος μηχανικός της Πολεοδομίας, ο έντιμος εφοριακός, όταν ο κάθε αγανακτισμένος πολίτης αρχίσει να δίνει στα Μπλόγκ πραγματικό ρεπορτάζ, τότε όχι μόνο θα έχει ανοίξει πραγματικά ο ασκός του Αιόλου για τις εφημερίδες, αλλά θα έχει αρχίσει και το τέλος και για την ίδια Αυτοκρατόρισσα των ΜΜΕ, την τηλεόραση!


Αναστάσιος Καζαντζίδης

Εκπαιδευτικός-αρθρογράφος

Πηγή: http://taxalia.blogspot.com/2008/12/blog-post_7624.html