Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Μεσογειακή διατροφή ‘ανεβάζει’ τη διάθεση

7 Οκτωβρίου 2009

Η Μεσογειακή διατροφή ‘ανεβάζει’ τη διάθεση

Diatrofi igiini

Άνθρωποι που ακολουθούν Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής αλέσεως και ψάρι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με ερευνητές.

Ωστόσο, οι αιτίες δεν είναι σαφείς. Ισπανοί ερευνητές εξέτασαν 11.000 ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι όσοι ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή πιο στενά είχαν περισσότερο από 30% μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λίγα προϊόντα μεσογειακής διατροφής.

Η Almudena Sanchez-Villegas και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Λας Πάλμας, στα Κανάρια νησιά και της Ναβάρρα στην Ισπανία, δήλωσε πως οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί μέσω των οποίων η υιοθέτηση μοντέλου μεσογειακής διατροφής ενδεχομένως εμποδίζει την εμφάνιση κατάθλιψης δεν είναι ευρέως γνωστοί.

Ωστόσο, οι ερευνητές υπέδειξαν ότι στοιχεία της διατροφής αυτής μπορεί να βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων, να καταπολεμούν τη φλεγμονή και να επιδιορθώνουν βλάβες στα κύτταρα. Όλα τα προηγούμενα μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry’ ενισχύει ήδη υπάρχουσες ενδείξεις για τα οφέλη στην υγεία από τη μεσογειακή διατροφή, στα οποία περιλαμβάνονται μειωμένος κίνδυνος για προβλήματα υγείας, διαβήτη, άσθμα και καρκίνο.

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία Ισπανών που ανέφεραν την πρόσληψη τροφίμων σε ερωτηματολόγιο που αφορούσε τη συχνότητα κατανάλωσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πόσο κοντά στη μεσογειακή διατροφή βρίσκονταν 9 παράγοντες: Υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και κορεσμένων, μέτρια πρόσληψη αλκοόλ και γαλακτοκομικών, χαμηλή κατανάλωση κρέατος, υψηλή κατανάλωση οσπρίων, φρούτων και ξηρών καρπών, δημητριακών, λαχανικών και ψαριού.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, άνθρωποι που ακολουθούσαν πιο στενά τη μεσογειακή διατροφή είχαν μεγαλύτερη από 30% μείωση του κινδύνου να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με αυτούς που είχαν το χαμηλότερο σκορ στη μεσογειακή διατροφή.

Πηγή: Iatronet