Συναξαριακές Μορφές

Ο όσιος Γεννάδιος ο Βατοπαιδινός – 17 Νοεμβρίου

17 Νοεμβρίου 2009

Ο όσιος Γεννάδιος ο Βατοπαιδινός – 17 Νοεμβρίου

Ο όσιος Γεννάδιος ο Βατοπαιδινός ήταν δοχειάρης δηλαδή υπεύθυνος για τα αποθέματα του λαδιού στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Κάποια χρονιά υπήρξε έλλειψη λαδιού. Ο όσιος Γεννάδιος λοιπόν προτίμησε να φυλάξει το λιγοστό λάδι που απέμεινε για τα καντήλια της Εκκλησίας και έτσι σιγά σιγά έκοβε το λάδι από την τράπεζα, με αποτέλεσμα να μην δίνει λάδι στους μοναχούς της Μονής και να το κρατά αυτό το λιγοστό για την Εκκλησία.

Ο Ηγούμενος όμως της Μονής, έχοντας βεβαία ελπίδα στην Θεοτόκο, όπου και στην οποία είναι αφιερωμένη η Μονή Βατοπαιδίου, διέταξε τον όσιο Γεννάδιο να δίνει ελεύθερα λάδι στους αδελφούς της Μονής και έτσι έγινε. Κάποια μέρα λοιπόν πηγαίνοντας ο όσιος να φέρει λάδι, νομίζοντας βέβαια ότι δεν θα βρει καθόλου, με μεγάλη έκπληξη και θαυμασμό, βρήκε τα πιθάρια γεμάτα λάδι και τα οποία μάλιστα είχαν ξεχειλίσει, ώστε το λάδι έρεε άφθονο και μάλιστα σε σημείο που είχε φτάσει έξω από την πόρτα της αποθήκης.

Βλέποντας το θαυμαστό γεγονός ο Ηγούμενος και οι μοναχοί της Μονής, δόξασαν την Υπεραγία Θεοτόκο, όπου φρόντιζαν και τιμούσαν καθημερινά και ευχαρίστησαν την εικόνα της, που βρισκόταν μέσα στην αποθήκη. Έκτοτε η εικόνα αυτή της Υπεραγίας Θεοτόκου παραμένει ακόμα και σήμερα στην αποθήκη λαδιού της Μονής και η οποία εκπέμπει άρρητη ευωδία, με την ονομασία Παναγία η Ελαιοβρύτισσα.

Πηγή: Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας

http://paparokades.blogspot.com/2009/11/blog-post_17.html