Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Λάμψη και καθημερινότητα

26 Φεβρουαρίου 2010

Λάμψη και καθημερινότητα

Θυμιατό σε σχήμα ναού (12ος αι.), αγνώστου καλλιτέχνη, το οποίο εκτίθεται στην έκθεση για το Βυζάντιο στη Βόννη.

«Λάμψη και καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Τέχνης της Βόννης (Κunst und Αustellungshalle der Βundesrepublik Deutschland), με τη συμμετοχή μεγάλων μουσείων του κόσμου, τα οποία έχουν αποστείλει έργα τους.

Ανάμεσά τους το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, η Βιβλιοθήκη του Βατικανού, το Ερμιτάζ και το Ιστορικό Μουσείο Μόσχας. Η Ελλάδα συμμετέχει με αντικείμενα που προέρχονται από τρία μουσεία: το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Μπενάκη.

Σε χώρους έκτασης 5.600 τ.μ., αναδεικνύεται ο πολιτισμός και η ιστορία του Βυζαντίου από την ίδρυσή του το 324 μ.Χ. ως την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, το 1453.

Η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στην περίοδο από τον Ιουστινιανό και τον 6ο αιώνα, έως την άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους.

Στόχος είναι να καταδειχθεί η επίδραση που άσκησε το Βυζάντιο στη Δύση, επίδραση με διάρκεια και σημασία ως και τη σύγχρονη εποχή. Το βυζαντινό κράτος, η τέχνη και ο πολιτισμός γενικότερα, η θρησκεία, η κοινωνία, η οικονομία και ο στρατός αποτελούν επί μέρους θέματα της έκθεσης, που αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες: ένα χρονολογικό και ένα θεματικό. Η ψηφιακή τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην παρουσίαση αλλά και την αναπαράσταση της ζωής στο Βυζάντιο.

Ψηφιδωτά, εικόνες, τοιχογραφίες, γλυπτά, κοσμήματα, νομίσματα, κεραμικά ταξίδεψαν από την Ελλάδα στη Βόννη.

Σαράντα έργα προέρχονται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, μεταξύ των οποίων αρχιτεκτονικά μέλη που χρονολογούνται από τους πρώτους αιώνες του Βυζαντίου, όπως ένας κορινθιακός κιονίσκος (4ος-5ος αιώνας) και ένα κορινθιακό κιονόκρανο (5ος-6ος), τοιχογραφία από διακόσμηση τάφου με φυτικά θέματα (6ος αιώνας) και γεωμετρικά θέματα (4ος-5ος αιώνας), ένα επαργυρωμένο χάλκινο διάδημα, χάλκινα ενώτια, πέντε χάλκινα βραχιόλια και ένα χάλκινο δακτυλίδι (όλα 10ος-12ος αιώνας), κούπες με διακοσμητικά σχέδια (13ος-14ος αιώνας) και άλλα. 13 έργα προέρχονται από το Βυζαντινό Μουσείο, ενώ ισάριθμα αντικείμενα έχουν αποσταλεί από το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1782312