Γενικά Θέματα

Γυναίκες: κόπωση πολλή, άνιση αμοιβή.

17 Μαρτίου 2010

Γυναίκες: κόπωση πολλή, άνιση αμοιβή.

Oι γυναίκες έχουν πια κατακτήσει θέσεις στα υψηλοτέρα κλιμάκια της οικονομικής, πνευματικής και πολιτικής ζωής. Φέτος ξεκινούν εκστρατεία για τη γεφύρωση των διαφορών στις αμοιβές των δυό φύλων, αλλά και για να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους για περισσότερο… ύπνο.

«Ο ύπνος είναι η επόμενη φεμινιστική πρόκληση» δήλωσαν δύο διάσημες φεμινίστριες, η Ελληνοαμερικανίδα Αριάννα Χάφινγκτον, πολιτική αναλύτρια και ιδρύτρια γνωστής ιστοσελίδας και η Αμερικανίδα Σίντι Λιβ, διευθύντρια γνωστού γυναικείου περιοδικού ευρείας κυκλοφορίας. Όσο κι αν φαίνεται ακραίο, είναι αλήθεια ότι η σύγχρονη γυναίκα βιώνει μία δύσκολη καθημερινότητα, καθώς αυξάνονται οι επαγγελματικές προκλήσεις και απαιτήσεις που αντιμετωπίζει. Ψάχνοντας για λίγο ελεύθερο χρόνο ανάμεσα στη δουλειά, το σπίτι και τις άλλες δραστηριότητές της, «κλέβει» ακόμα και από τον ύπνο της. Κοιμάται λιγότερες ώρες από όσες χρειάζεται, για να αποδείξει ότι είναι καλή επαγγελματίας, μητέρα και σύζυγος.

Κατά τις Αμερικανίδες φεμινίστριες, που ονόμασαν το κίνημά τους «Πρόκληση ύπνου 2010», η έλλειψη ύπνου είναι κυρίως γυναικείο πρόβλημα και ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία. Κάνει τη γυναίκα πιο ευάλωτη σε αρρώστιες όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η πρόσληψη βάρους αλλά και δεν της επιτρέπει να αποδώσει το μέγιστο των ικανοτήτων της στην εργασία.

Είναι αλήθεια ότι δεν είναι τόσο εύκολο να αντισταθεί κανείς στα ψυχαναγκαστικά πρότυπα της «τέλειας» γυναίκας, που μέσα σε όλα τα καθήκοντα της αισθάνεται ότι πρέπει να δουλέψει διπλά για να πείσει τους άνδρες συναδέλφους της για την αξία της. Πολύ περισσότερο όταν, ακόμη και σήμερα, αμείβεται λιγότερο από τους άνδρες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat οι γυναίκες στην Ευρώπη αμείβονται κατά μέσο όρο 17,6% λιγότερο από τους άνδρες, για όμοια εργασία. Η διαφορά στις αμοιβές των δύο φύλων ξεπερνά το 20% σε κράτη-μέλη όπως η Εσθονία, η Αυστρία, η Σλοβακία και οι Κάτω Χώρες και χαμηλότερη σε άλλα όπως η Ιταλία, η Πολωνία και η Μάλτα

Όπως αναφέρεται από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας Ευκαιριών, το κυριότερο αίτιο αυτής της ανισότητας είναι ότι η εργασία των γυναικών εξακολουθεί συχνά να θεωρείται ως μικρότερης αξίας από την εργασία των ανδρών. «Τα στερεότυπα των φύλων», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «περιορίζουν τις επιλογές σπουδών και εργασίας τόσο των γυναικών, όσο και των ανδρών, με αποτέλεσμα τον έντονο διαχωρισμό στην αγορά εργασίας, στην οποία τα επαγγέλματα στα οποία κυριαρχούν οι γυναίκες αποτιμώνται λιγότερο. Τα άνισα βάρη για τη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών ωθούν τις γυναίκες να αναζητούν συντομότερο και πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας ενώ η επαγγελματική τους σταδιοδρομία συχνά είναι μικρότερης διάρκειας και διακόπτεται. Οι χαμηλότερες αποδοχές οδηγούν σε χαμηλότερες συντάξεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας».

Ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την «ισότητα των δύο φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009» έδειξε ότι οχτώ στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθεί άμεση δράση για να αντιμετωπισθεί το θέμα των χαμηλών αποδοχών των γυναικών.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα πλεονεκτήματα αυτών των διαφορών. «Με δεδομένη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση», τονίζεται σχετικά, «η ισότητα των δύο φύλων θα παίξει βασικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανάκαμψης και της ανάπτυξης της οικονομίας».

(Γαλήνη Φούρα, δημοσιογράφος, Περιοδικό «Στους ρυθμούς της καρδιάς», τ.215)