Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η υγεία καρδιάς και εγκεφάλου πάνε… χέρι χέρι

4 Αυγούστου 2010

Η υγεία καρδιάς και εγκεφάλου πάνε… χέρι χέρι

Χέρι χέρι πάει η υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου υποστηρίζει νέα αμερικανική έρευνα. Οπως επισημαίνει ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης στη νέα τους μελέτη, η αλληλεπίδραση μεταξύ καρδιάς και εγκεφάλου είναι άμεση, με αποτέλεσμα η… γερή καρδιά να ισοδυναμεί και με “δυνατό” εγκέφαλο.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό τη δρ Αντζελα Τζέφερσον και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση “Circulation”, φροντίζοντας κανείς να κρατά σε καλή κατάσταση την καρδιά του, βοηθά και τον εγκέφαλό του επιβραδύνοντας τη γήρανσή του! Οπως αναφέρεται στη μελέτη, η οποία επιβεβαιώνει ορισμένες ήδη διατυπωμένες θεωρίες, οι υγιείς άνθρωποι που έχουν όμως “αργές” καρδιές -οι οποίες δηλαδή αντλούν λιγότερο αίμα- είχαν παράλληλα πιο γερασμένους εγκεφάλους σε σχέση με άλλους.

Υστερα από μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 1.500 άτομα, η ομάδα της Τζέφερσον κατέληξε στο συμπέρασμα πως “μια μέτρια απόδοση της καρδιάς “γερνάει” τον εγκέφαλο περίπου δύο χρόνια κατά μέσο όρο”.

Η διαπίστωση αυτή ισχύει ακόμη και όταν πρόκειται για νεαρά άτομα που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και τα οποία δεν έχουν παρουσιάσει κάποια καρδιοπάθεια, καθώς και για ηλικιωμένα άτομα που έχουν εμφανίσει τέτοιου τύπου παθήσεις.

Οι επιστήμονες εκτίμησαν πως από τα άτομα του δείγματος, περίπου ένας στους τρεις είχε χαμηλή απόδοση καρδιάς και ταυτόχρονα μικρότερο όγκο εγκεφάλου (σημειώνεται πως ο εγκέφαλος συρρικνώνεται όσο γερνάει).

Οι άνθρωποι με μικρότερο όγκο εγκεφάλου δεν έδειχναν εμφανή κλινικά ίχνη μειωμένων εγκεφαλικών λειτουργιών, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σχετική συρρίκνωση του εγκεφάλου τους αποτελεί πρώιμη ένδειξη για τη μελλοντική εμφάνιση κάποιου προβλήματος.

Επισημαίνεται πως υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με τις αιτίες που η μειωμένη ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά σε σχέση με το σωματικό βάρος του ατόμου επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου.

Μία εξήγηση είναι ότι η μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών που μεταφέρονται στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&pubid=23204948#