Ορθόδοξη πίστηΣυναξαριακές Μορφές

Ο εορτασμός του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας στο Ναύπλιο

25 Μαρτίου 2011

Ο εορτασμός του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας στο Ναύπλιο

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα  και θρησκευτική κατάνυξη στο Ναύπλιο, εορτάστηκε το κοσμοσωτήριο  γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Χιλιάδες πιστών έφθασαν από όλη την Αργολίδα και πέρα από αυτήν,για να τιμήσουν την Παναγία μας,εναποθέτοντας τις ελπίδες τους προς Αυτήν,στο Ιερό Ναό της  «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ».

Ουρά ατέλειωτη που κράτησε από την προηγούμενη και μέχρι το βράδυ της  ημέρας της γιορτής από ευσεβείς προσκυνητές περιμένοντας υπομονετικά να προσκυνήσουν την Θαυματουργική Εικόνα της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ .

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ.κ. Καλλίνικος,ο οποίος μίλησε επίκαιρα.Συμμετείχαν ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ.π. Χρυσόστομος Παπουλέσης,οι Ιερείς της Πόλεως Ναυπλίου,ως και  Ιερείς ενοριών της περιοχής. Στην συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της θαυματουργού ιερά εικόνας της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ,συνοδεία τιμητικού Στρατιωτικού αγήματος και παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων.Για πρώτη φορά συμμετείχαν κατά την περιφορά της Εικόνας,με τη μέριμνα του Εφημερίου της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ, πρωτοπρεσβυτέρου Ελευθερίου Μίχου, μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κας Τ.Γκιόλα,οι εθελόντριες γυναίκες του Ερυθρού Σταυρού,το Σώμα προσκόπων Ναυπλίου και Άργους,και το  Σώμα  Εθελοντών  Σαμαρειτών και  Διασωστών  του  Ελληνικού  Ερυθρού  Σταυρού .

Μετά την περιφορά της εικόνας και ώρα 10:30 το βράδυ ψάλθηκε η Ιερά Παράκληση  της Παναγίας και  τελέσθεικε  Ιερά Αγρυπνία.

Την ημέρα της εορτής ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία , από τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Ιάκωβο,ο οποίος  μίλησε επίκαιρα με τον ζωντανό λόγο του.

Την Εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφεριάρχης πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.ο αντιπεριφεριάρχης Αργολίδος κ Τάσος Χειβιδόπουλος,ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Παναγιώτης Αναγνωσταράς,οι βουλευτές του Νομού Υφυπουργός κ. Ι.Μανιάτης και Ι.Ανδριανός, ,οι τέως Νομάρχες κ.κ. Α.Σαλεσιώτης και Β.Σωτηρόπουλος,οι Διοικητές Κ.Ε.M.Χ. Ναυπλίου,Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδος,Πυροσβεστικής Ναυπλίου,Λιμενικού Σώματος Ναυπλίου,οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ναυπλιέων κ.α.

Ιερός  Ναός Ευαγγελίστριας Ναυπλίου

Στο ψηλότερο μέρος του Ναυπλίου, πάνω από τον ιστορικό συνοικισμό της Πρόνοιας, μεγαλόπρεπο υψώνεται το κτιριακό συγκρότημα της «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ», που είναι τόπος προσκυνήματος όλων των κατοίκων της Αργολίδος αλλά και όλων των Ελλήνων που φτάνουν ίσαμε τον βράχο της Παναγίας.

Ορθώνεται σε μία επιβλητική και εντυπωσιακή θέση με μεγάλη αυλή και με θέα σ’ όλη την πόλη του Ναυπλίου και την θάλασσα. Βλέπει κανείς από την «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» τοΠαλαμήδι, το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία, το λιμάνι, την πλατεία Συντάγματος και άλλα ιστορικά και αξιοθέατα μνημεία της πόλης. Βλέπει κανείς ολόκληρο το Ναύπλιο με τους οικισμούς του και τα γραφικά μικρά δρομάκια του, το Άργος και τα σκαρφαλωμένα στα γύρω βουνά χωριά. Αλλά και την «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» την βλέπει κανείς από όπου και αν κοιτάξει μέσα από την πόλη του Ναυπλίου.

Η όλη δομή του Ιερού Ναού και των πλησίον αυτού οικοδομημάτων, μας φανερώνουν πως κάποτε ήταν μικρό μοναστήρι. { Στον κατάλογο των ενοριών του Ναυπλίου κατά την Β΄Ενετική κυριαρχία (1686- 1715) περιλαμβάνεται και « η εκκλησία του παπά Ιάκοβου Βουρδούχα εξ Αθεινών είναι έξω ις της Σπηλιαίς, έξω από το Ανάπλι. Ονομάζεται αυτή η εκκλησία το Γεννέσιων της Θεοτώκου» }.*

Ο Ναός, πρέπει να έχει αναδομηθεί εξ΄ολοκλήρου ή επεκταθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από την αρχική του μορφή. Ο σημερινός Ιερός Ναός έχει ανεγερθεί εκ βάθρων το έτος 1975, χωρίς να αλλοιωθεί η προηγούμενη μορφή του.

Ο Ναός είναι δισυπόστατος και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα του νομού Αργολίδος και ο κόσμος κατά χιλιάδες από το πρωί της παραμονής και ανήμερα του Ευαγγελισμού όλη μέρα, τρέχουν και ζητούν από την Παναγία την χάρη της. Ζητούν να τους αγκαλιάσει και να τους εκπληρώσει το τάμα τους.

Στην βορεινή πλευρά του Ιερού Ναού, έχει κατασκευασθεί βαπτιστήριο από μάρμαρο, για να βαπτίζονται οι μεγάλοι στην ηλικία και κυρίως αλλοδαποί. Στην νότια πλευρά του Ιερού Ναού υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου και δίπλα ακριβώς μία αίθουσα με την οποία το εκκλησάκι αποτελεί ενιαίο χώρο και στην οποία υπάρχει συλλογή ιστορικών αντικειμένων.

Παραπλεύρως του παρεκκλησίου υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες που χρησιμοποιούνται ως πνευματικό κέντρο της Ενορίας για κύκλο μελέτης Αγίας Γραφής, για κατηχητικές συνάξεις παιδιών κ.α.

Λόγω της δεσπόζουσας θέσης που βρίσκεται ο Ιερός Ναός και της μαγευτικής θέας που έχει, αλλά και των πολλών κήπων με τα όμορφα λουλούδια, τελούνται πολλά μυστήρια Γάμων και Βαπτίσεων. Η «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» είναι το «καλλίστευμα του Ναυπλίου».