Γενικά Θέματα

Θεσσαλονίκη: Εκατό αρχιτεκτονικά σχέδια για τα εκατό χρόνια της πόλης

25 Ιουνίου 2012

Θεσσαλονίκη: Εκατό αρχιτεκτονικά σχέδια για τα εκατό χρόνια της πόλης

 
Εκατό αρχιτεκτονικά σχέδια αναβάθμισης και διαμόρφωσης για αστικούς, περιαστικούς και φυσικούς χώρους της Θεσσαλονίκης εκτίθενται στο ΜΜΣΤ, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια της πόλης.

Της Χριστίνας Τσερβελή

Εκατό αρχιτεκτονικά σχέδια αναβάθμισης και διαμόρφωσης τοπίων της Θεσσαλονίκης εκτίθενται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια της πόλης. 

Πρόκειται για την έκθεση «Αρχιτεκτονική Τοπίου, Έργα για την πόλη, Θεσσαλονίκη 2012» η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου και διοργανώνεται από το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής και Γεωπονικής Σχολής και το μεταπτυχιακό «Αρχιτεκτονική Τοπίου» του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.
 
Η έκθεση περιλαμβάνει εκατό σχεδιασμένα έργα που προκύπτουν από εργαστηριακά μαθήματα και διατριβές μεταπτυχιακών φοιτητών και αφορούν την αναβάθμιση και διαμόρφωση αστικών, περιαστικών και φυσικών χώρων της Θεσσαλονίκης, με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα βιώματα, την κοινωνική χρησιμότητα καθώς και την καλύτερη αντίληψη και απόλαυση των χώρων αυτών από τους κατοίκους της πόλης.
 
«Με αφορμή τα εκατό χρόνια της Θεσσαλονίκης είχαμε την ιδέα, όσα από αυτά τα σχέδια είναι πολύ προχωρημένα, σε βαθμό οριστικής μελέτης, να τα δωρίσουμε στην πόλη για τα εκατόχρονα», αναφέρει στη Voria.gr η κ. Μαρία Ανανιάδου – Τζημοπούλου, διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Αρχιτεκτονική Τοπίου» του ΑΠΘ.
 
Η βασική άποψη πάνω στην οποία δουλεύτηκαν αυτά τα σχέδια από τους φοιτητές, σύμφωνα με την κ. Τζημοπούλου, είναι κοινωνική καθώς λαμβάνεται υπόψη πως θα χρησιμοποιηθεί καλύτερα ο χώρος από τους κατοίκους, καθώς και οικολογική, δηλαδή πως θα διαμορφωθούν οι χώροι εστιάζοντας στην περιβαλλοντική προστασία και στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ δόθηκε και ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα αντιλαμβάνονται αισθητικά τους χώρους οι πολίτες.
 
«Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να δούμε συστηματικά για όλη την πόλη και για όλη τη σφαίρα, από μία πολύ υπεύθυνη σκοπιά, τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτήν την πόλη», σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα σχέδια από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
 
Οι πέντε ενότητες – κατηγορίες των αρχιτεκτονικών σχεδίων
 
Η πρώτη ενότητα αφορά σχέδια για την ανασύνταξη του αστικού πεδίου της πόλης, που στόχο έχουν να αλλάξουν και να βελτιώσουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης. Έτσι προτείνονται διαμορφώσεις σε δημόσιους χώρους, όπως αστικά πάρκα, πλατείες, στάσεις Μετρό, πεζόδρομοι καθώς και δίκτυα αστικών χώρων.
Η δεύτερη ενότητα αφορά κτήρια – χώρους δημόσιας δραστηριότητας, όπως ο αύλειος χώρος σχολείων, μουσεία, ιδρύματα, πανεπιστήμια καθώς και ακάλυπτοι, φυτεμένα δώματα και φυτεμένες όψεις.
 
Η τρίτη ενότητα έχει να κάνει με την αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων χώρων και πως μπορούν να ανακτηθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος της πόλης. Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται χείμαρροι, στρατόπεδα, πρώην βιομηχανικοί ή εκθεσιακοί χώροι.
Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει σχέδια για την διαμόρφωση και αποκατάσταση του περιαστικού τοπίου της πόλης σε σχέση κυρίως με τα τεχνικά έργα και έργα εκμετάλλευσης φυσικού πλούτου, όπως τα νταμάρια στο Ασβεστοχώρι, η περιφερειακή οδός, η περιφερειακή τάφρος και η χωματερή Δερβενίου.
Τέλος, η πέμπτη ενότητα αφορά προστατευμένες περιοχές και φυσικούς χώρους, οι οποίοι χρήζουν επειγόντως μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου, ώστε οι όποιες παρεμβάσεις να γίνονται σωστά με αρμονία ως προς το περιβάλλον. Τέτοιες περιοχές είναι το δάσος του Σέιχ Σου, η ευρύτερη περιοχή της Κορώνειας, το Μεγάλο Έμβολο, η δυτική παράκτια ζώνη, καθώς και ο ποταμός Εχέδωρος.
Σημειώνεται ότι το μεταπτυχιακό, είναι το μόνο πανεπιστημιακό πρόγραμμα διετούς Master Αρχιτεκτονικής Τοπίου στην Ελλάδα, αναγνωρισμένο πανευρωπαϊκά και διεθνώς (EFLA, ECLAS, IFLA).