Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο δεκάλογος της μακροζωίας: Τι 30, τι 40, τι 50

22 Νοεμβρίου 2012

Ο δεκάλογος της μακροζωίας: Τι 30, τι 40, τι 50

Οι ειδικοί επιμένουν ότι εάν προνοήσετε από τα 30 σας, στα 60 σας θα είστε σε θέση να φαίνεστε και να αισθάνεστε 40 ετών. Τα μαθηματικά… πάνε και έρχονται σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά η ουσία είναι μια: τι μπορείτε να κάνετε για να κερδίσετε μακροζωία, υγεία και ευτυχία;

 

 

Επειδή η προνοητικότητα είναι η λέξη κλειδί για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή, το click@Life συγκέντρωσε για σας το δεκάλογο της μακροζωίας, που για να επιτύχει καλό θα είναι να ξεκινήσετε να τον εφαρμόζετε ευθύς αμέσως.

 1. Βάρος

Τα παραπανίσια κιλά, έστω και 2-3 είναι «βραχνάς» και για το σώμα αλλά και για την ψυχολογία σας. Επιπλέον μπορεί να είναι και η αρχή για περισσότερα κιλά, τα οποία σιγά σιγά αυξάνονται και δύσκολα χάνονται όσο μεγαλώνετε. Ο μεταβολικός ρυθμός αλλάζει όσο γερνάει ο άνθρωπος και επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα τα 2 κιλά που χάνατε με ευκολία στα 20 σας να αποτελούν έναν μικρό Γολγοθά στα 30. Και για να μη συνεχιστεί αυτή η «απαρίθμηση κιλών-ηλικίας» καλό θα είναι να φορέσετε τα αθλητικά σας, να απαλλαγείτε από τα περιττά λίπη στη διατροφή σας και να ξεκινήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

 

       2. Άσκηση

Ωστόσο τη γυμναστική που θα ξεκινήσετε για να χάσετε αυτά τα περιττά κιλά, καλό θα είναι να μην την εγκαταλείψετε όταν επιτύχετε τον στόχο σας. Κάντε την άσκηση καθημερινή σας ρουτίνα και σύντομα θα δείτε ότι θα νιώθετε ευεξία, θα κινείστε πιο εύκολα και με περισσότερη ενέργεια ενώ και ο ύπνος σας θα βελτιωθεί.

 

 

 

 

 

 

 

3. Ύπνος

 

Και μιλώντας για ύπνο, πρέπει να μάθετε πώς να κοιμάστε με αρμονία. Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά αν ο άνθρωπος κατανοούσε τις πραγματικές ωφέλειες του ύπνου, ίσως να σεβόταν περισσότερο τις …ώρες κοινής ησυχίας.

 

Η αϋπνία και γενικότερα οι διαταραχές στον ύπνο (είτε οι πολλές ώρες είτε οι λίγες ώρες) επηρεάζουν σημαντικά την απόδοσή σας στην εργασία και την κοινωνική σας συμπεριφορά.

 

 

4. Ξεκούραση

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, δυστυχώς, δεν ξεκουράζονται πραγματικά καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για μία πολυτέλεια που έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να απολαύσουν. Κι όμως οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αν καταφέρετε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας δραστηριότητες που σας ξεκουράζουν, θα ωφεληθεί ο οργανισμός σας, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο να παρουσιάσετε διάφορες ασθένειες και ειδικά εκείνες που αφορούν σε καρδιακά νοσήματα.

 

5. Διατροφή

 

Φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποτελούν βασικές πηγές της καθημερινής σας διατροφής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χορτοφάγοι, οι οποίοι σύμφωνα με έρευνες έχουν τις πιο υγιείς αρτηρίες και το χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου σε καρδιακά νοσήματα.

 

 

6. Οργάνωση

Η σύγχρονη «μάστιγα» του ενεργού κυρίως πληθυσμού είναι ο χρόνος και κυρίως η αδυναμία διαχείρισης του. Το internet, τα κινητά τηλέφωνα και οι νέες τεχνολογίες γενικότερα, αν και υποτίθεται οργανώνουν καλύτερα και πιο γρήγορα τη ζωή σας, στην ουσία σας επιβαρύνουν με το επιπλέον άγχος ότι «δεν προλαβαίνετε». Κάντε μία προσπάθεια να οργανώσετε τον χρόνο σας όπως εσάς σας βολεύει ώστε να μπορείτε να «πάρετε μία ανάσα» και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών κυρίως ασθενειών, που συχνά συνδέονται με το στρες.

 

 

 

 

 

7. Εξέταση

 

Μπορεί η ηλικία των 30 ετών να ακούγεται πολύ νεανική για εξετάσεις και γιατρούς, αλλά δυστυχώς πολλές ασθένειες πλέον δεν «κοιτούν» ηλικίες. Διαβήτης, αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και άλλα κοινά πλέον και συνηθισμένα νοσήματα, άρρηκτα συνδεδεμένα με τον αγχωτικό σύγχρονο τρόπο ζωής, προσβάλλουν όλο και νεαρότερα άτομα. Μία επίσκεψη στο γιατρό σας και συχνές εξετάσεις θα σας απαλλάξουν από τον φόβο και θα προλάβουν ενδεχόμενη ασθένεια.

 

8. Φιλία

 

 

Ο κοινωνικός περίγυρος συμβάλει σημαντικά στην μακροζωία. Η αίσθηση ότι ανήκετε σε έναν κύκλο και συμμετέχετε ενεργά σε αυτόν με κοινές δραστηριότητες προσφέρουν ευτυχία και χαρά, αποβάλλοντας το άγχος της καθημερινότητας. Μην παρασύρεστε από τους ταχύτατους ρυθμούς της καθημερινότητας και αποφύγετε τις ατάκες του τύπου «δεν προλαβαίνω, κάνω καριέρα» γιατί αυτά κάποια μέρα θα τελειώσουν και θα μείνετε μόνος σας.

 

 

 

 

 

 

9.Γνώση

 

Η γνώση είναι δύναμη και όπως γνωρίζετε τις νέες τεχνολογίες και όλα όσα αφορούν στη δουλειά σας, καλά θα κάνετε να φροντίσετε να μάθετε και …το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας. Εάν γνωρίζετε ότι κάποιος στην οικογένειά σας έπασχε από κάποια συγκεκριμένη αρρώστια, για παράδειγμα, μπορείτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας προκειμένου να έχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την δική κατάσταση της υγείας σας.

 

10. Ισορροπία

 

Μπορεί η ζωή σας να είναι σαν ένα τεντωμένο σκοινί, στο οποίο πρέπει να ισορροπήσετε μεταξύ εργασίας και οικογένειας, αλλά όσο καλύτερα γνωρίσετε τα όρια και τις ανάγκες σας, τόσο αυτό το… σκοινί θα αρχίσει να μοιάζει πιο σταθερό. Βρείτε τις ισορροπίες στη ζωή σας και ο χρόνος θα σας ανταμείψει.

Πηγή:clickatlife.gr