Θεολογία και Ζωή

Χαστούκια και φωνές αρρωσταίνουν την καρδιά των παιδιών ‘

18 Δεκεμβρίου 2012

Χαστούκια και φωνές αρρωσταίνουν την καρδιά των παιδιών ‘

paidiaΟι γονείς που χαστουκίζουν τα παιδιά τους ή τους φωνάζουν, τα θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πλύμουθ.

Οι συνέπειες αυτές είναι οι ίδιες με εκείνες που παρατηρούνται στα παιδιά που υφίστανται σωματικούς τραυματισμούς από τους γονείς τους.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι ο καταλυτικός παράγοντας είναι το στρες που προκαλεί στα παιδιά η βίαιη συμπεριφορά των γονιών τους, είτε αυτή εκφράζεται με ουρλιαχτά και χαστούκια είτε με χτυπήματα που προκαλούν και σωματικά τραύματα.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 700 εθελοντές, οι 250 εκ των οποίων ήσαν υγιείς, οι 150 έπασχαν από καρκίνο, καρδιοπάθεια ή άσθμα και οι λοιποί από άλλα νοσήματα.

Οι ερευνητές από την Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ, με επικεφαλής τον καθηγητής Μάικλ Χάιλαντ, τους ρώτησαν εάν και πόσο συχνά τους τιμωρούσαν σωματικά ή λεκτικά οι γονείς τους όταν ήσαν παιδιά.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές διαχώρισαν την «σωματική και λεκτική τιμωρία» (χαστούκια, φωνές) από την «κακοποίηση και το τραύμα».

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις των εθελοντών, όσοι έπασχαν από καρκίνο είχαν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί σωματική ή λεκτική κακοποίηση ως παιδιά, σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές.

Αντίστοιχα, οι καρδιοπαθείς είχαν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες και οι ασθματικοί 60% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί το ίδιο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Ιατρικής» (JBM), είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το στρες νωρίς στη ζωή, με τη μορφή του τραύματος και της κακοποίησης, προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στον οργανισμό οι οποίες προδιαθέτουν για εκδήλωση διαφόρων νοσημάτων.

Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει πως και η «ήπια» σωματική ή λεκτική τιμωρία, η οποία θεωρείται από πολλούς «φυσιολογική», έχει τις ίδιες συνέπειες.

«Η έρευνά μας προστίθεται στα στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση σωματικής ή λεκτικής τιμωρίας συμβάλλει στο στρες της παιδικής ηλικίας και σε φτωχή εξέλιξη της υγείας», τόνισε ο δρ Χάιλαντ.

Σε προηγμένες χώρες, όπως η Σουηδία, η σωματική τιμωρία των παιδιών έχει απαγορευθεί δια νόμου από το 1976. Έκτοτε έχουν ψηφιστεί ανάλογοι νόμοι σε ακόμα 30 χώρες, σε κάποιες (όπως η Βρετανία) έχει απαγορευθεί στα σχολεία αλλά όχι στο σπίτι, ενώ σε άλλες (όπως οι ΗΠΑ) δεν υπάρχει παντού ομόφωνη απαγόρευση (κάθε πολιτεία έχει τη δική της νομοθεσία).

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, παρότι η σωματική τιμωρία έχει μειωθεί παγκοσμίως, το ένα στα δύο παιδιά εξακολουθούν να την βιώνουν.

Πηγήpicantiko