Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Το «παράδοξο της παχυσαρκίας» «Προστατευτικά» τα περιττά κιλά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

9 Ιανουαρίου 2013

Το «παράδοξο της παχυσαρκίας» «Προστατευτικά» τα περιττά κιλά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

B4CCCE95A44A3323C3C7E4A262A662D1Καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης φαίνεται να έχουν οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Βερολίνου «Charite» με επικεφαλής τον Δρ Βόλφραμ Ντένερ υποστηρίζουν ότι το «παράδοξο της παχυσαρκίας» ισχύει και στην περίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εξετάζοντας τις περιπτώσεις 1.500 ασθενών που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν χαμηλότερο του φυσιολογικού βάρους κινδύνευαν να υποστούν μοιραίο επεισόδιο.

Ωστόσο, συγκριτικά με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, οι υπέρβαροι αντιμετώπιζαν κατά 14% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ για τους παχύσαρκους ο κίνδυνος ήταν κατά 24-45% μικρότερος.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ναι μεν οι ασθενείς με επιπλέον κιλά είχαν καλύτερη έκβαση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ευθύς εξαρχής αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο λόγω βάρους, συγκριτικά με άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Ως υπέρβαρα χαρακτηρίζονται τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος από 25 έως 30, ενώ παχύσαρκοι οι έχοντες ΔΜΣ πάνω από 30. Φυσιολογικού βάρους θεωρείται ο άνθρωπος με ΔΜΣ από 18,5 έως και 25. (Υπολογίστε τον ΔΜΣ σας, κάνοντας κλικ εδώ)

 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η γερμανική μελέτη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες που κάνουν προτείνουν την απώλεια βάρους μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη ανάρρωση.

Πηγές : health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ