Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κολοκύθα και μήλα γεμιστά

14 Ιανουαρίου 2013

Κολοκύθα και μήλα γεμιστά

Kolokytha_k_milaΥλικά

  • κολοκύθα μακρόστενη, περίπου 1 1/2 κιλό ή 2 μικρές
  • 3 μεγάλα μήλα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 250 γραμμ. ροκφόρ ή κατσικίσιο τυρί
  • 50 γραμμ. ροκφόρ σε τρίμματα και λίγα καρύδια για γαρνιτούρα
  • 2 κ.γλ. φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • 1. Διαλέγουμε μία τρυφερή μακρόστενη κολοκύθα. Την πλένουμε καλά από έξω, την κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε με ένα κουτάλι τις ίνες και τους σπόρους της. Τη βάζουμε σε ταψί. Στη συνέχεια πλένουμε τα μήλα, τα κόβουμε κι αυτά στη μέση κι αφαιρούμε με προσοχή τα κουκούτσια. Τα βάζουμε στο ταψί μαζί με την κολοκύθα. Με ένα πινέλο αλείφουμε την ψίχα τους με λίγο ελαιόλαδο και ισομοιράζουμε πάνω τους το σκόρδο τρίβοντάς το. Ακουμπάμε μέσα στην κοιλότητά τους από 1 κομμάτι βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε καλά, τα βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε στους 180°C μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40΄.
    2. Αφού ψηθούν, με ένα κουτάλι αδειάζουμε προσεκτικά την ψίχα τους και τους χυμούς τους σε ένα μπολ. Αφήνουμε στην κολοκύθα και στα μήλα τόση σάρκα ώστε να μη χάσουν το σχήμα τους (όπως κάνουμε και με τις μελιτζάνες στα παπουτσάκια). Λιώνουμε καλά τη σάρκα με πιρούνι και προσθέτουμε το τυρί λιωμένο (με το πιρούνι μας), τα καρύδια, το θυμάρι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε ξανά τις κοιλότητες κολοκύθας-μήλων. Τέλος, πασπαλίζουμε με τα τρίμματα ροκφόρ και τα υπόλοιπα καρύδια. Περιχύνουμε με
    λίγες σταγόνες μέλι και ψήνουμε για 10΄ μέχρι να λιώσει το τυρί.
    3. Σερβίρουμε σαν πρώτο πιάτο κόβοντας σε κομμάτια όσο είναι ζεστό και συνοδεύονταςμε πράσινη σαλάτα.
    μερίδες 6
    Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
    Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά
  • Πηγή: argiro.gr