Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αρωµατικός άρτος της κυρίας Κατερίνας

16 Ιανουαρίου 2013

Αρωµατικός άρτος της κυρίας Κατερίνας

Arwmatikos-artos-tis-kurias-KaterinasΥλικά

 

  • 1.750 γραμμ. αλεύρι (1 κιλό αλεύρι μαλακό, 750 γραμμ αλεύρι σκληρό)
  • 600 γραμμ. ζάχαρη
  • 1¼ ποτήρι νερούκαλαμποκέλαιο
  • 1 περγαμόντο ή πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1 κ. γλ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κ. γλ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1½ φακελάκι ξερή μαγιά (σκόνη)
  • 3 κ.σ. σουσάμι
  • νερό όσο σηκώσει

Ο πιο ωραίος άρτος που έχω δοκιμάσει έως τώρα. Η κυρία Κατερίνα, μητέρα του φίλου μου Λουκά Γκούλντα, μου έδωσε με αγάπη τη συνταγή της για να τον φτιάχνετε όλες και να τον απολαμβάνετε όπως εγώ.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1 φλ. τσαγιού νερό, τη μαγιά, 1 κ. σ. ζάχαρη (από τη συνολική) και λίγο αλεύρι και φτιάχνουμε αραιή ζύμη σαν χυλό. Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε για περίπου 20΄ να ανέβει (σε μεγάλο μπολ γιατί φουσκώνει πολύ). Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε ξύσμα, μαστίχα, μαχλέπι και μπέικιν πάουντερ. Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι. Κάνουμε λακκούβα. Προσθέτουμε τα χτυπημένα υλικά και τη φουσκωμένη μαγιά. Λίγο λίγο, ζυμώνοντας με το χέρι, προσθέτουμε το νερό μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και είναι σφιχτή όπως του ψωμιού. Τη ζυμώνουμε λίγο στον πάγκο με δυνατές κινήσεις. Λαδώνουμε ταψί 34 εκ. και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. Την απλώνουμε με τα δάχτυλα να ισιώσει η επιφάνεια. Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει για περίπου 1 και 30΄. Τότε ραντίζουμε λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

 

Πηγή: argiro.gr