Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Παλιρροϊκή ενέργεια: δυνατότητες, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

25 Ιανουαρίου 2013

Παλιρροϊκή ενέργεια: δυνατότητες, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

palirroiki-energeia-94611Η Μεγάλη Βρετανία έχει υποτιμήσει τις δυνατότητες ένταξης της παλιρροϊκής ενέργειας στο ηλεκτροπαραγωγικό της μείγμα υποστηρίζουν επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Philosophical Transactions of the Royal Society A.

Φράγματα στις εκβολές και παλιρροϊκά κύματα θα μπορούσαν να καλύψουν το 20% των ενεργειακών αναγκών στη Μεγάλη Βρετανία λένε οι επιστήμονες και προσθέτουν ότι παρότι ακριβότερη, η παλιρροϊκή ενέργεια είναι πιο αξιόπιστη πηγή από τον αέρα, λόγω της προβλέψιμης κίνησης της παλίρροιας.

Η “σύλληψη” και εκμετάλλευση των παλιρροϊκών δυνάμεων γίνεται με δύο τρόπους: ο ένας με την τοποθέτηση φραγμάτων στις εκβολές ποταμών τα οποία εκμεταλλεύονται την παλίρροια και την άμπωτη για να τροφοδοτήσουν ειδικές γεννήτριες.

Ο δεύτερος προβλέπει την εγκατάσταση τουρμπινών στο βυθό, εκεί όπου εκδηλώνονται μεγάλα και γρήγορα παλιρροϊκά κύματα σε παράκτια ύδατα όπως στην Κορνουάλη και τη Σκωτία.

 

Η έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας είναι εξαιρετικά αισιόδοξη για τις προοπτικές υλοποίησης και των δύο τεχνολογιών και κάνει λόγο για κάλυψη του 15% των ενεργειακών αναγκών της Βρετανίας από τα φράγματα και ακόμα 5% από τις υποθαλάσσιες γεννήτριες.

 

Πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε για περιβαλλοντικούς λόγους πρόταση για τεράστιο φράγμα στις εκβολές του ποταμού Σέβερν στη νοτιοδυτική Αγγλία, κοντά στα σύνορα με την Ουαλλία.

 

Ωστόσο, οι επιστήμονες προτείνουν την αρχική εκμετάλλευση αυτής της πηγής ενέργειας μέσω μικρότερων έργων, καθώς πέρα από το ζήτημα της κλίμακας, υπάρχει και εκείνο της χρηματοδότησης.

 

—Πώς “δουλεύει” η παλιρροϊκή ενέργεια

 

Ο τρόπος παραγωγής ηλεκτρισμού από τις παλίρροιες μοιάζει πολύ με αυτόν της υδροηλεκτρικής ενέργειας με τη διαφορά ότι το νερό κινείται σε δύο κατευθύνσεις, ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην κατασκευή γεννητριών.

 

1. Το πιο απλό σύστημα παραγωγής ενέργειας από παλίρροιες περιλαμβάνει ένα φράγμα στην εκβολή ενός ποταμού. Κάποιες θύρες στο φράγμα επιτρέπουν την είσοδο θαλασσινού νερού στη δεξαμενή που σχηματίζεται πίσω από το φράγμα. Η κίνηση του νερού προς τη δεξαμενή κατά την άνοδο της παλίρροιας και από την δεξαμενή κατά την άμπωτη κινεί τουρμπίνες και γεννήτριες πού παράγουν ηλεκτρισμό.

 

Πολλά είδη τουρμπίνας χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από παλίρροιες. Για παράδειγμα η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος La Rance κοντά στο St Malo στις ακτές της Βρεττάνης στη Γαλλία χρησιμοποιεί τουρμπίνα όπου το νερό περνάει γύρω από αυτή κάνοντας την συντήρηση της δύσκολη αφού η πρόσβαση προς αυτή είναι δύσκολη.

 

Οι τουρμπίνες όπως αυτή που χρησιμοποιείται στην Annapolis Royal στη Nova Scotia μειώνουν αυτό το πρόβλημα αφού η γεννήτρια είναι πάνω σε μια ξεχωριστή κατασκευή.

 

Αρκετά προγράμματα εκμετάλλευσης της παλιρροϊκής ενέργειας στην Μεγάλη Βρετανία προτείνουν τη χρήση κυλινδρικών τουρμπίνων. Σ αυτές η φτερωτή συνδέεται μεσω ενός μεγάλου άξονα με κάποια κλίση με τη γεννήτρια έτσι ώστε η πρόσβαση και η συντήρηση να είναι εύκολη.

 

2. Οι παλιρροϊκοί φράχτες μοιάζουν με τεράστιες περιστρεφόμενες πόρτες που μπλοκάρουν εντελώς την είσοδο ενός καναλιού έτσι ώστε όλο το νερό της παλίρροιας να περνάει από αυτές.

 

Μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1970 προτάθηκε η χρήση παλιρροϊκών γεννητριών αλλά μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια άρχισε η κατασκευή τους όταν λειτούργησε η τουρμπίνα στο Loch Linnhe. Μοιάζει με ανεμογεννήτρια αλλά προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις προηγούμενες, μέσα στα οποία είναι και οι μειωμένες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι παλιρροϊκές γεννήτριες εκμεταλλεύονται τα παλιρροϊκά ρεύματα που κινούνται με ταχύτητα 2-3 m/s για να παράγουν ηλεκτρισμό μεταξύ 4 και 13 KW/m2.

 

—Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

 

Ενώ η παλιρροϊκή ενέργεια προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς της εξαιτίας της οικονομικής και τεχνικής ανάπτυξης κοντά στις εκβολές των ποταμών καθώς επίσης και μειωμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αφού δεν χρησιμοποιούνται στερεά καύσιμα, υπάρχουν ωστόσο σημαντικά περιβαλλοντικά μειονεκτήματα.

 

Η κατασκευή δεξαμενών στις εκβολές ποταμών μπορεί να αυξήσει το ίζημα και τη θολερότητα του νερού στη δεξαμενή. Επιπλέον, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη ναυσιπλοϊα και τον τουρισμό αφού το βάθος της θαλάσσιας περιοχής θα μειωθεί λόγω αύξησης του ιζήματος.

 

Πιθανόν το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τέτοια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι οι επιπτώσεις στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Προς το παρόν πολύ λίγες μονάδες είναι σε λειτουργία για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε όλες τις συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον.

 Πηγές:econews, ΚΠΕ Καστοριάς