Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

15 τρόποι να κάνετε οικονομία

2 Φεβρουαρίου 2013

15 τρόποι να κάνετε οικονομία

shutterstock_17494255.limghandlerΑπό: Ελένη Καραγιάννη

Απλοί τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα κάνοντας μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες.

 

Ένα μωρό μπορεί να τινάξει στον αέρα έναν οικογενειακό προϋπολογισμό.

Όμως, η εποχή μας δεν ενδείκνυται για σπατάλες.

Ας δούμε τη δημιουργία της δικής μας οικογένειας ως μια ευκαιρία για να προσαρμοστούμε σε ένα πιο οργανωμένο στυλ ζωής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθούμε τις μικρές καθημερινές απολαύσεις ή ακόμη περισσότερο ότι θα στερήσουμε από το παιδί μας όλα όσα τού είναι απαραίτητα.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες που μπορούν να εξασφαλίσουν ότι μερικά έξτρα χρήματα θα παραμείνουν στο πορτοφόλι μας, όπως:

 

Θηλάστε το μωρό σας. Είναι το πιο οικονομικό γάλα που μπορείτε να του δώσετε και -κυρίως- το πιο θρεπτικό. Επιπλέον, θα αποφύγετε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η δυσκοιλιότητα ή οι αλλεργικές αντιδράσεις, τις οποίες διαφορετικά θα χρειαζόταν ένα ακόμα πιο ακριβό γάλα για να αντιμετωπίσετε.

Ζητήστε από τους υπαλλήλους του σουπερμάρκετ να σας δώσουν μερικά μεγάλα χαρτόκουτα (πάντα έχουν δεκάδες για πέταμα). Κρατήστε τα στο πατάρι ή την αποθήκη, και όταν τα παιδιά ζητάνε καινούργιο παιχνίδι, φτιάξτε κουκλόσπιτα, ρουκέτες, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Θα διασκεδάσουν τόσο παίζοντας μαζί τους όσο και κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους.

 

Κάντε έρευνα αγοράς πριν αγοράσετε πάνες και μωρομάντιλα. Πολύ συχνά, οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα διαφέρουν αρκετά από κατάστημα σε κατάστημα. Επίσης, πολλές εταιρείες προσφέρουν κουπόνια για αγορές τέτοιων ειδών εάν συμπληρώσετε κάποια φόρμα με τα στοιχεία σας – συνήθως πριν βγείτε ακόμα από το μαιευτήριο ή στα μεγάλα σουπερμάρκετ σε περιόδους προσφορών.

 

Όταν είστε στο σπίτι, καθαρίζετε το μωρό με χλιαρό νερό και σαπούνι σε κάθε αλλαγή πάνας. Κρατήστε τα μωρομάντιλα για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να το καθαρίσετε όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

 

Αντί να αγοράσετε διπλή προίκα για το μωρό σας (μία για το καλαθάκι και μία για την κούνια), βολευτείτε στρώνοντας τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του στο καλαθάκι μια μαξιλαροθήκη αντί για σεντόνι. Θα κάνει την ίδια δουλειά και δεν θα σας στοιχίσει ούτε ένα ευρώ.

 

Προμηθευτείτε αρκετές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Διαφορετικά, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες μπαταρίες θα χρειαστεί να αγοράσετε για τα παιχνίδια του.

 

Καταργήστε εντελώς τις πιστωτικές κάρτες. Όταν πληρώνετε με μετρητά, δεν υπάρχει περίπτωση να το παρακάνετε! Για να μη νιώθετε ανασφάλεια, κρατήστε μία για «ώρα ανάγκης», αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν χρεώνεστε με ετήσια συνδρομή.

 

Έχετε πάντα στην τσάντα σας ένα μικρό μπουκάλι νερό και κάποιο σνακ για τα παιδιά. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να αγοράζετε κάτι απ’ έξω όταν αρχίζουν να πεινάνε ή να διψάνε στη βόλτα. Λίγα κράκερ, μερικές σταφίδες ή ένα μικρό πακέτο μπισκότα μπορούν να είναι πάντα άμεσα διαθέσιμα και, επιπλέον, εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά θα φάνε αυτό που έχετε επιλέξει κι όχι ό,τι (ανθυγιεινό συνήθως) τραβήξει την προσοχή τους στο περίπτερο.

 

Ανακαλύψτε τις «μαύρες τρύπες» του οικογενειακού μπάτζετ. Με άλλα λόγια, αναζητήστε έξοδα που κάνετε συστηματικά για πράγματα και υπηρεσίες που σπανίως χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, τέτοια έξοδα θα μπορούσαν να είναι η συνδρομή στο γυμναστήριο που συνεχίζετε να ανανεώνετε ενώ πια δεν πηγαίνετε σχεδόν ποτέ, ή η σύνδεση για το ίντερνετ που εξακολουθείτε να πληρώνετε ενώ ο υπολογιστής σας είναι χαλασμένος εδώ και μήνες.

 

Οδηγείτε το αυτοκίνητό σας πάντα οικονομικά και οικολογικά. Υπολογίστε ότι, όταν οδηγείτε με 60 χλμ. την ώρα, καταναλώνετε 30% λιγότερη βενζίνη σε σχέση με το εάν πατούσατε το γκάζι μέχρι το κοντέρ να γράψει 80 χλμ. την ώρα. Επίσης, εάν συνηθίζετε να αφήνετε τις ομπρέλες θαλάσσης και τα κουβαδάκια να ξεχειμωνιάζουν στο πορτμπαγκάζ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι καίτε επιπλέον βενζίνη για να τα πηγαινοφέρνετε.

 

Μοιραστείτε με το μωρό σας τα καλλυντικά του. Τα βρεφικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα απαλά και κατάλληλα ακόμα και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες – γιατί όχι και για τη δική σας; Αντικαταστήστε το ντεμακιγιάζ προσώπου με το baby oil που χρησιμοποιείτε στο μπάνιο του, και την κρέμα σώματος με το παιδικό γαλάκτωμα. Είναι εξίσου αποτελεσματικά και πολύ πιο οικονομικά. Επιπλέον, το βρεφικό λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να καθαρίσετε τις ίνοξ επιφάνειες στην κουζίνα ή το ψυγείο σας.

 

Εκμεταλλευτείτε την περίοδο των εκπτώσεων ή τις προσφορές των καταστημάτων για να αγοράσετε φθηνά τα ρούχα που θα χρειαστεί το παιδί σας μετά από μερικούς μήνες ή ακόμα και του χρόνου. Επιλέξτε κλασικά σχέδια που θα είναι σίγουρα πάντα στη μόδα, όπως τζιν παντελόνια, αθλητικά παπούτσια, μονόχρωμα μπουφάν κλπ. Άλλωστε, τα παιδικά ρούχα σπάνια υπακούν τυφλά στις επιταγές της μόδας. Τα κοριτσάκια πάντα θα λατρεύουν τις χρωματιστές ρίγες και τα πουά, και τα αγοράκια τα T-shirt με στάμπες.

 

Διοργανώστε μαζί με τις φίλες σας ένα παζάρι ανταλλαγής παιδικών ειδών. Έτσι, εκείνες που έχουν μικρότερα παιδιά μπορούν να επιλέξουν από τα ρούχα που δεν κάνουν πια σε όσες έχουν μεγαλύτερα, ενώ τα παιχνίδια με τα οποία δεν παίζει πια κάποιο παιδί θα ενθουσιάσει σίγουρα ένα άλλο σαν να ήταν καινούργιο.

 

Οργανώστε τα οικονομικά σας. Σταματήστε να βάζετε τις αποδείξεις και τους λογαριασμούς σε ένα παλιό κουτί από παπούτσια και επενδύστε σε ένα σύστημα αρχειοθέτησης ή σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Για αρχή, ξεκινήστε να καταγράφετε κάθε μέρα όλα όσα ξοδεύετε – ακόμα και τον καφέ στο γραφείο. Έτσι, αν χρειαστεί να κάνετε περικοπές, θα έχετε μια εικόνα τού τι μπορεί να περιορίσετε και πόσα θα σας εξασφαλίσει.

 

Μην ξεχνάτε ότι τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν. Αντί να περάσετε τα μεσημέρια της Κυριακής γευματίζοντας οικογενειακώς σε κάποιο εστιατόριο, προτιμήστε να κάνετε ένα πικ-νικ κοντά στη θάλασσα. Θα σας στοιχίσει λιγότερο και είναι βέβαιο ότι τα παιδιά σας θα το ευχαριστηθούν περισσότερο.

Πηγή: imommy.gr