Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αρθρίτιδας

5 Μαρτίου 2013

Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αρθρίτιδας

The sun's rays can reduce the risk of arthritisΑμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ζωή σε ένα ηλιόλουστο κλίμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η μελέτη αυτή, η οποία έχει ως δείγμα πάνω από 200.000 γυναίκες και δημοσιεύεται στο περιοδικό “Annals of Rheumatic Diseases”, υποστηρίζει ότι υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ του ηλιακού φωτός και του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η βιταμίνη D, η οποία παράγεται στο ηλιακό φως, μπορεί να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εντούτοις, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κανείς δε θα πρέπει να εκτίθεται όλη την ημέρα στον ήλιο.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και επιτίθεται στις αρθρώσεις ενώ είναι ιδιαίτερα επώδυνη και πρόκειται για μία ασθένεια πιο συχνή στις γυναίκες.

Παρόλα αυτά, ο λόγος για τον οποίο οι ίδιοι οι μηχανισμοί άμυνας του ασθενούς στρέφονται εναντίον του παραμένει άγνωστη.

Οι ερευνητές στο Harvard Medical School χρησιμοποίησαν για τους σκοπούς της έρευνάς τους δύο ομάδες που αποτελούνταν από 100.000 γυναίκες η κάθε μία. Η πρώτη ομάδα παρακολουθείτο από το 1976 και έκτοτε ενώ η δεύτερη από το 1989. Η κατάσταση της υγείας τους συγκρίθηκε στη συνέχεια με τις εκτιμήσεις των επιπέδων της UV-B ακτινοβολίας στην οποία είχαν εκτεθεί με βάση τον τόπο κατοικίας τους. Στην ομάδα του 1976 εκείνες που ζούσαν στις πιο ηλιόλουστες περιοχές των ΗΠΑ και συνεπώς έλαβαν τα υψηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας κρίθηκαν ότι είχαν κατά 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα από αυτές που έλαβαν λιγότερα ποσοστά υπεριώδους ακτινοβολίας. Ωστόσο, οι γυναίκες της δεύτερης ομάδας φάνηκαν να επωφελούνται λιγότερο από την έκθεσή τους στον ήλιο.

Οι συντάκτες της έκθεσης δηλώνουν ότι η συγκεκριμένη μελέτη προσθέτει όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η έκθεση σε UV-B ακτινοβολία σχετίζεται με το μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επίσης, προσθέτουν ότι οι διάφορες συμπεριφορές που στόχο έχουν να προστατεύσουν τον οργανισμό από την έκθεση στον ήλιο ίσως να είναι οι υπεύθυνες για τα αποτελέσματα της έρευνας για τις γυναίκες της ομάδας του 1989. Για παράδειγμα, η υπερβολική χρήση αντηλιακής θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η νεότερη ομάδα των γυναικών δεν έδειξε να επωφελείται από το γεγονός ότι ζούσαν σε ηλιόλουστες περιοχές.

Μία εξήγηση του φαινομένου είναι ότι η διαφορά στα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία παράγεται κατά την υπεριώδη ακτινοβολία όταν χτυπά το δέρμα, θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητες της ανάπτυξης της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D έχουν ήδη θεωρηθεί υπεύθυνα για άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο Δρ Chris Deighton, ο πρόεδρος της Βρετανικής Ρευματολογικής Εταιρείας, αναφέρει ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία μας παρέχει περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πώς το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας ενώ προσθέτει ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι όλοι όσοι κάθονται κάτω από τον ήλιο όλη την ημέρα εξασφαλίζουν αυτόματα την προστασία τους από πιθανή εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Εξάλλου, η υπερβολική έκθεση σε UV-B ακτινοβολία ενδέχεται να οδηγήσει σε εγκαύματα γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.

Ο καθηγητής Alan Silman, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ερευνητικού Κέντρου Αρθρίτιδας αμφισβητεί ότι οι μελέτες αυτές μπορούν να αποδείξουν ότι η βιταμίνη D είναι μια χρήσιμη θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι να διαπιστωθεί ότι η βιταμίνη D σίγουρα μπορεί να αλλάξει την επιθετική ανοσολογική συμπεριφορά σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα ήταν καλό να βγαίνουμε στον ήλιο για τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να εκθέτουμε το πρόσωπο και τα χέρια μας σε αυτόν.

Πηγές: BBC NEWS HEALTH-cypriahealth.com