Θεολογία και Ζωή

Μεταδοτικός στα παιδιά ο φόβος του μπαμπά για τον οδοντίατρο

7 Μαρτίου 2013

Μεταδοτικός στα παιδιά ο φόβος του μπαμπά για τον οδοντίατρο

dentists children123 Μαδρίτη, Ισπανία

Δεν είναι μυστικό ότι ο φόβος για τον οδοντίατρο αφορά μικρούς και μεγάλους, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά. Ισπανοί επιστήμονες διαπιστώνουν τώρα ότι ο μπαμπάς είναι εκείνος που παίζει καθοριστικό ρόλο στον φόβο του παιδιού για τον οδοντίατρο.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Paediatric Dentistry, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης “Χουάν Κάρλος”, με επικεφαλής την Δρ Αμέρικα Λάρα-Σασίδο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν ο μπαμπάς φοβάται τον οδοντίατρο είναι πιθανότερο να μεταδώσει τον φόβο του και στο παιδί, συγκριτικά με τη μητέρα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 183 παιδιά ηλικίας επτά έως 12 ετών, καθώς και τους γονείς τους, αναφορικά με τις φοβίες τους για τον οδοντίατρο.

Έτσι επιβεβαίωσαν ότι όσο υψηλότερος είναι ο φόβος για τον οδοντίατρο σε ένα μέλος της οικογένειας, ιδίως σε έναν από τους δύο γονείς, τόσο περισσότερο ο φόβος αυτός μεταδίδεται και στα άλλα μέλη. Μάλιστα, ο φόβος του πατέρα μετράει πολύ περισσότερο από τον φόβο της μητέρας.

“Τα παιδιά φαίνεται να δίνουν πρωτίστως προσοχή στις συναισθηματικές αντιδράσεις των πατέρων τους, όταν σχηματίζουν τη δική τους άποψη για το πόσο πρέπει να τους αγχώνει ο οδοντίατρος”, εξηγεί η Δρ Λάρα-Σασίδο.

Συνεπώς, όπως ανέφερε η ίδια, ακόμα κι αν η μητέρα περνάει καθησυχαστικά μηνύματα στα παιδιά για τον οδοντίατρο, αν ο πατέρας φοβάται, τότε η δική του αντίδραση είναι τελικά αυτή που θα επηρεάσει περισσότερο και τις ανάλογες αντιδράσεις των παιδιών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη να γίνει η σχετική ενημέρωση στους γονείς, ιδίως στους πατέρες, ώστε να μην φοβούνται τον οδοντίατρο ή τουλάχιστον να μη το δείχνουν μπροστά στα παιδιά τους, επειδή θα τα επηρεάσουν αρνητικά και μετά, καθώς αυτά θα μεγαλώνουν, θα είναι πιο δύσκολο να αποβάλουν τη συγκεκριμένη φοβία – με μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για την υγεία των δοντιών τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό μέσα στην οικογένεια τα παιδιά να αντιλαμβάνονται μια “χαλαρή” στάση των γονιών τους απέναντι στην προοπτική επίσκεψης στον οδοντίατρο.

Πηγές: International Journal of Paediatric Dentistry-cypriahealth.com