Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Από μια ψυχική διαταραχή πάσχει το 20% των ανηλίκων

22 Μαΐου 2013

Από μια ψυχική διαταραχή πάσχει το 20% των ανηλίκων

z0011Οι ανήλικοι στις ΗΠΑ, σε ποσοστό έως 20%, πάσχουν από μια ψυχική διαταραχή όπως άγχος, κατάθλιψη ή ελλειμματική προσοχή, σύμφωνα με εκτενή έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών υγείας που δόθηκε σήμερα.

“Το 13 έως 20% των παιδιών ηλικίας 3 έως 17 ετών που ζουν στις ΗΠΑ πάσχουν από ψυχική διαταραχή” και η τάση αυτή επιδεινώνεται, γράφουν οι συντάκτες της μελέτης αυτής που διεξήχθη από το 2005 έως το 2011.

Η ελλειμματική προσοχή είναι η διαταραχή που διαγιγνώσκεται συχνότερα (6,8% των ανηλίκων), ενώ ακολουθούν διαταραχές της συμπεριφοράς (3,5%), άγχος (3%), κατάθλιψη (2,1%), αυτισμός (1,1%) και το σύνδρομο Τουρέτ (0,2%).

Τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών εξελίσσονται με την ηλικία και μπορούν να εκδηλωθούν με δυσκολίες στο παιχνίδι, στη μάθηση, στην ομιλία και στον έλεγχο των συναισθημάτων τους, διευκρινίζουν οι ερευνητές των ομοσπονδιακών κέντρων ελέγχου και πρόληψης των ασθενειών των ΗΠΑ που διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη.

Οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζονται γενικά στη νηπιακή ηλικία και διαταραχές μπορεί να εκδηλωθούν στην εφηβεία. Ο αυτισμός, αναφέρει η μελέτη, εκδηλώνεται στα παιδιά, και κυρίως στα αγόρια, ηλικίας 6 έως 11 ετών.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι το 4,7% των εφήβων (12-17 ετών) κάνει συστηματικά χρήση ναρκωτικών, το 4,2% αναπτύσσει μια έξη στο αλκοόλ και το 2,8% στο τσιγάρο.

Τα αγόρια έχουν, συχνότερα σε σχέση με τα κορίτσια, διαταραχές της προσοχής, της συμπεριφοράς, αυτισμό, άγχος, σύνδρομο Τουρέτ και εξάρτηση από το τσιγάρο.

Η αυτοκτονία είναι εξάλλου πιο διαδεδομένη στα αγόρια στην εφηβεία.

Ωστόσο οι έφηβες εκδηλώνουν περισσότερο κατάθλιψη ή προβλήματα σε σχέση με το αλκοόλ.

Το 2010 η αυτοκτονία ήταν η δεύτερη αιτία θνησιμότητας στους εφήβους μετά τα δυστυχήματα, αναφέρει επίσης η έρευνα.

Πηγή: ikypros.com