Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μεσογειακή διατροφή εναντίον καρκίνου

26 Μαΐου 2013

Μεσογειακή διατροφή εναντίον καρκίνου

AC7D90B258971451271FA737800D3873Της Ειρήνης Βενιού

Ουσία που εντοπίζεται σε αφθονία στα μεσογειακά πιάτα «σβήνει» τα καρκινικά κύτταρα
Ο μαϊντανός βρίσκεται στη λίστα των τροφών με υψηλά επίπεδα απιγενίνης, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ουάσινγκτον

Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.  Μερικές από τις πιο γνωστές πηγές της απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι επεμβαίνοντας σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης, η απιγενίνη σε ρόλο «δασκάλας» εκπαίδευε μαστικά καρκινικά κύτταρα ώστε να συμπεριφέρονται σαν φυσιολογικά, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να πεθαίνουν.Celery_cross_section

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει πολλές φορές την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών με τη θωράκιση του οργανισμού. Ο τρόπος ωστόσο με τον οποίο λειτουργούν οι ουσίες των τροφών αυτών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος.

Ελπιδοφόρα ευρήματα

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές είδαν ότι η απιγενίνη προσδένεται σε περίπου 160 πρωτεΐνες του οργανισμού υποδεικνύοντας έτσι τον προστατευτικό της ρόλο.

1493

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedingsof the National Academy of Sciences».

 

Πηγή: tovima.gr