Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πρόποσις της Α. Θ. Παναγιότητος του Οἰκουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, κατά το υπό του Υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων της Εσθονίας κ. Urmaspaet παρατεθέν προς τιμήν Αυτού γεύμα.

6 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόποσις της Α. Θ. Παναγιότητος του Οἰκουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, κατά το υπό του Υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων της Εσθονίας κ. Urmaspaet παρατεθέν προς τιμήν Αυτού γεύμα.

Patr omilei

Εξοχώτατε κύριε Υπουργέ,

“Ιδέ τους εχθρούς μου, ότι επληθύνθησαν και μίσος άδικον εμίσησάν με” (Ψαλμ.24,19).

“Κύριος υπερασπιστής της ζωής μου˙ από τίνος δειλιάσω;”(Ψαλμ. 26, 1).

 

Απευθύνομεν προς την υμετέραν φίλην Εξοχότητα, την επιφορτισμένην με την διαχείρισιν της εξωτερικής πολιτικής της Εσθονίας, εγκάρδιον από της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως χαιρετισμόν και ευλογίαν και ευχήν υπέρ της ενισχύσεώς σας εις την εκπλήρωσιν της δυσχερούς ευθύνης σας, η οποία, συν τοις άλλοις, απαιτεί λεπτούς και ευαισθήτους χειρισμούς, ευελιξίαν και δυναμικήν, ώστε το “άδικον μίσος”, το οποίον αποδίδει ο Προφήτης και “πολιτικός” της εποχής του Δαυΐδ, εις τους πληθυνθέντας και τότε “εχθρούς” του περιουσίου λαού του Θεού, ομιλών βεβαίως μεσσιανικώς δια τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, να μετατρέπηται εις “υπερασπιστήν” του δικαίου υπό του Θεού, ώστε οι άνθρωποι, και μάλιστα οι πιστοί, να μη “δειλιάζουν” ενώπιον των αντιξοοτήτων και των παντός είδους “απειλών”.

Καί βεβαίως ειςτήνεποχήνμαςαι”απειλαί” δέν είναι πολεμικαί, αλλάκυρίως “ανθρωπιστικαί” και “κοινωνικαί”, διό καί απαιτούν ιδιαιτέραν προσοχήν, ώστε νά διαφυλάσσωνται καί νά προασπίζωνται τά δικαιώματα τών λαών, τήςθρησκείας, τήςδημοκρατίας, τήςειρήνης, τήςελευθερίας.

ΚαίηΕσθονία, η ένδοξος καί συγχρόνως μαρτυρική εκ τών περιπετειών τής ιστορίας, τάςαξίας αυτάς τής ελευθερίας, τής δικαιοσύνης, τής ενότητος, τήςθρησκείας, παραδοσιακώς διακονεί καί διαφυλάσσει, ως αποδεικνύει η παλαιοτέρα καί νεωτέραμέχριτώνημερώνμαςιστορικήκαταγραφή.

ΛέγοντεςταύτακατάτήντρίτηνεπίσκεψινημώνυπότήνιδιότητατούΟικουμενικούΠατριάρχου, εννοούμενότιαισθανόμεθαυπερηφάνειανκαίκαύχησινενΚυρίωδιάτήνπρόοδονκαίαύξησιντής ενταύθα Αυτονόμου Ορθοδόξου Εκκλησίας, οφειλομένην, πρός τοίς άλλοις, καί εις τήν ασκουμένην πολιτικήν ελευθέρας εκφράσεως τών θρησκευτικών πεποιθήσεων καί πιστευμάτων, αλλά καί εις τήν υπεράσπισιν καί υποστήριξιν τού δικαίου. Και τούτο, διότιηΕκκλησία της Εσθονίας,επίέτηένεκα”βασάνωνκαίπεριστάσεων”εστερήθηαπόθεσμούς, οι οποίοι ευρέθησαν κατά τήν ανθρωπίνην διαδρομήν αυτών παρά τό πλευρόν τού ΕσθονικούΛαού, συμπάσχοντεςκατάτάςκακουχίαςκαίσυγχαίροντεςκατάτάςημέραςειρήνηςκαίευημερίαςμετ’αυτού.

Τά αισθήματα ημών καί αι ανωτέρω διαπιστώσεις, παρακαλούμεν νά αξιολογηθούν, ως προερχόμενα εξ ενός Θεσμού μαρτυρίας δεκαεπτά καί πλέον αιώνων. Ενός θεσμού, οοποίοςασκείτόπρονόμιονκαίτόκαθήκοντήςπροεδρίαςκαίτούσυντονιστούτώνεπίμέρουςΟρθοδόξωνΕκκλησιώνκαί,ενκατανοήσειεκάστοτετώναναγκώντώνλαών,διαλέγεταιεναγάπηκαίαληθείαμετάπασώντώνΧριστιανικώνΕκκλησιώνκαίΟμολογιών, μέ αποτελέσματα εντυπωσιακά. Διότι μέριμνα καί αγωνία τών διαλεγομένων, ωςσείςοιπολιτικοίγνωρίζετεκάλλιοντώνεκκλησιαστικώνκαίπνευματικώνηγετών,  είναιηανεύρεσιςτώνενούντωνσημείωνκαίουχίτώνδιαφερόντων, ώστεεπίκοινήςβάσεωςνάαναδεικνύωνταικοιναίδραστηριότητες, πρόςθεραπείανκαταστάσεωνκαίεπίλυσινπροβλημάτων, τόσονεπίπνευματικούκαίεκκλησιαστικούεπιπέδου, όσονκαίευρύτερονανθρωπιστικούκαίκοινωνικού.

Ιδιαιτέρωςσημειούμεν, ότιοΘεολογικόςΔιάλογοςτήςΟρθοδόξουΕκκλησίαςμετάτήςΡωμαιοκαθολικήςέχεισημειώσεισημαντικάςπροόδους, ώστεεκτήςεποχήςτήςαπολύτουσιγήςκαίτώναναθεμάτωνμεταξύτώνδύοκόσμωννάέχωμενφθάσειειςεπίπεδοναγάπηςκαίεμπιστοσύνης, συνεργασίαςκαίδιερευνήσεως καί εμβαθύνσεως ειςθέματαπίστεως, εναπόκοινούαναζητήσειατραπώνμεγαλυτέραςεπικοινωνίας, διάνάεκπληρωθήκαίδι’ημώντώνχοϊκώντόθέληματούΚυρίουκαίώμενένπάντεςοιπιστεύοντεςειςτόΌνομαΑυτού.

Ηδιακονίαημών, τούΟικουμενικούΠατριαρχείου, είναι, λοιπόν, εντώτομείτούτωπαράλληλοςπρόςτήνυμετέραν: ηάνευθυσίαςτήςαληθείαςεναγάπηκαίενδιαλόγωεπίλυσιςτώνθεμάτωνκαίτώνδιαφορώνυπόάλλαςβεβαίωςδιαστάσειςκαίπροοπτικάς. Αντιμετωπίζομεναληθώςεντώαγώνιτούτωδυσχερείας. Σείςασφαλώςεντήασκήσειτήςευθύνηςσαςδιαφόρουςαπότάςημετέρας.

Ημείς, ως Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, εδρεύουσαενετεροθρήσκωπρόςτήνημετέρανπίστινΧώρα, αντιπαλαίομενμέζητήματαιδιοκτησίαςακινήτουπεριουσίαςΚοινοτήτωνκαίΙδρυμάτωνμας, εκπαιδεύσεωςτώνκληρικώνκαίκαταρτίσεωςνέωνστελεχώνδυναμικώνλόγωτήςαδίκου αναστολήςαπότεσσαρακονταετίαςκαίπλέοντήςεντή νήσω Χάλκη ιστορικής Θεολογικής μας Σχολής, με τήν μή αναγνώρισιν νομικής προσωπικότητος εις τό Οικουμενικόν Πατριαρχείον, και μέ άλλα τής καθ’ ημέραν ζωής καί διακονίας μας.

Όμως τα προβλήματα υπήρχον, υπάρχουν και θα συνεχίζωνται. Έχομεν ευθύνην και καλούμεθα να αντιμεπίζωμεν αυτά με βάσιν το δίκαιον και την αλήθειαν και το καλώς εννοούμενον συμφέρον των ανθρώπων και της κοινωνίας.

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αντιλαμβάνεται και αξιολογεί πάντοτε τα  κάθε είδους προβλήματα ως στάδιον τελειώσεως, διο και κενούται ανακαινιζόμενον μέσω των δυσχερειών και των αντιμετωπιζομένων καθ’ημέραν αντιξοοτήτων και κηρύττει ανάστασιν και παρέχει ελπίδα και προσδοκίαν και τας δυνατότητας εις τας επί μέρους τοπικάς Εκκλησίας να αυξάνωνται και να προοδεύουν εν Χριστώ, εις διακονίαν των πνευματικών και ευρυτέρων αναγκών και αναζητήσεων των λαών και των εθνών. Και τούτο έπραξεν εις όλας τας νεωτέρας από του 16ουαιωνος και εξής τοπικάς Ορθοδόξους Εκκλησίας και προ 90 ετών και με την υμετέραν Εσθονικήν, τας προόδους της οποίας, και κατά το παρελθόν, εις χρόνους ειρηνικούς αλλά και πειρασμικούς αργότερον, και από του έτους 1996 μέχρι σήμερον ιδιαιτέρως,  υπό την ηγεσίαν του Ιερωτάτου και αξίου κατά πάντα Προκαθημένου αυτής Μητροπολίτου κυρίου Στεφάνου, παρακολουθεί, αξιολογεί, αναγνωρίζει,ευχαριστεί και χαίρει και συγχαίρει υμάς προσωπικώς και την έντιμον Εσθονικήν Πολιτείαν δια την υποστήριξιν και αρωγήν του έργου αυτής.

Με τα αισθήματα  αυτά χαράς και ευφροσύνης δια το παρόν,  προσδοκίας και χρηστών ελπίδων δια το μέλλον και την μαρτυρίαν της Εσθονίας ως Χώρας και Κράτους δικαίου και της εν αυτή Ορθοδόξου Αυτονόμου τοπικής Εκκλησίας, ευχαριστούμεν δια το παρατεθέν προς τιμήν ημών γεύμα τούτο της αγάπης και της τιμής και της αναγνωρίσεως της συμβολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις την επί εννέα δεκαετίας έτη Ορθόδοξον εκκλησιαστικήν πορείαν προς τον Εσθονικόν Λαόν, και εγείρομεν το κύπελλον υπέρ της υγείας και της ευημερίας της υμετέρας Εξοχότητος, ως και άνωθεν ενισχύσεως εις την άσκησιν του υψηλού λειτουργήματος αυτής υπέρ της ειρήνης  και ευημερίας του  λαού, προασπίσεως δε των δικαίων αυτού και της Χώρας, τα οποία απαιτούν “εμπειρίαν των κατά τον βίον πραγμάτων”˙ η εμπειρία αύτη χρειάζεται  άνδρας “σοφούς, τους καθ ἑκάστην των ωφελίμων τεχνών επιστήμονας” (Μεγάλου Βασιλείου, Εις την αρχήν των Παροιμιών, P.G. 31 392C), ως η υμετέρα ερίτιμος Εξοχότης και οι εκλεκτοί συνεργάται αυτής εν τω Υπουργείω Εξωτερικών.

Κύριος ο Θεός είθε να σώζηκαί να ειρηνεύη την Εσθονίαν και να φυλλάσση αυτήν από παντοίας επιβουλής. Αμήν.

(5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013)

Αριθμ. κειμένου: 3