Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Ποια η σχέση του ελαιόλαδου με την οστεοπόρωση;

18 Ιανουαρίου 2014

Ποια η σχέση του ελαιόλαδου με την οστεοπόρωση;

fytosalata-me-elaio

Η οστεοπόρωση είναι μια «σιωπηλή» φθορά των οστών. Συνήθως την παίρνεις είδηση όταν σου συμβεί ένα κάταγμα, γιατί δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Δεν πλήττει όμως όλους τους οργανισμούς. Κάποιοι/ες φαίνεται να έχουν οστά με μεγαλύτερη αντοχή. Μήπως παίζουν ρόλο οι διατροφικές τους συνήθειες; Οι Ισπανοί το έψαξαν, διότι ήθελαν να μάθουν ποια διατροφή εγγυάται γερά οστά (ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία) και το βρήκαν: Το παρθένο ελαιόλαδο και η τυπική μεσογειακή διατροφή είναι το μυστικό.

Ζήτω το ελαιόλαδο!

Όπως απέδειξε η ισπανική μελέτη Predimed, που δημοσιεύτηκε στην Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο (τουλάχιστον 50 ml καθημερινά) ακολουθώντας μεσογειακή διατροφή, παρουσιάζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση της ορμόνης οστεοκαλσίνης στο αίμα τους. Η ορμόνη αυτή είναι ένας δείκτης του οστικού μεταβολισμού, δηλαδή της αντοχής των οστών.

Η έρευνα διήρκεσε δύο χρόνια (με τη συμμετοχή ατόμων ηλικίας 55-80 ετών) και είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο μάχεται σθεναρά την οστεοπόρωση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ούτε η διατροφή χαμηλών λιπαρών ούτε η μεσογειακή κουζίνα με ξηρούς καρπούς (αλλά μειωμένο ελαιόλαδο) μπορεί να βοηθήσει με τον ίδιο τρόπο τα οστά.

 

 

Πηγή: goldenmag.gr