Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ελληνικός Ποιμενικός (Β’): Είδος απειλούμενο με εξαφάνιση

11 Απριλίου 2014

Ελληνικός Ποιμενικός (Β’): Είδος απειλούμενο με εξαφάνιση

ellinikos-poimenikos_02_Up

Καθώς ελάχιστα άτομα καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών σκύλων έχουν απομείνει στις μέρες μας, κρίνεται αναγκαία η συστηματική προσπάθεια για τη διατήρηση και την επαναφορά της φυλής.

Με την πεποίθηση αυτή, και στο πλαίσιο της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, δραστηριοποιείται για την αποκατάσταση και επαναδιάδοση της φυλής, με την εκτροφή και χορήγηση ελληνικών ποιμενικών σκύλων σε κτηνοτρόφους των περιοχών όπου υπάρχει παρουσία αρκούδας και λύκου, ως μέτρο πρόληψης των ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ λειτουργεί το Κέντρο Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου, στην Αγραπιδιά Φλώρινας, με υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας, 12 χώρους διαμονής γεννητόρων και χώρο εξάσκησης και εκπαίδευσης των σκύλων.

Στο Κέντρο ζουν 11 ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι. Οι σκύλοι αυτοί αποτελούν το δυναμικό που χαρίζει στους έλληνες κτηνοτρόφους την αποτελεσματική προστασία που χρειάζονται για τα κοπάδια τους. Οι σκύλοι αυτοί αποτελούν την αναπαραγωγική δύναμη για τη διατήρηση, αναγνώριση και εξέλιξη της φυλής τους.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 500 κουτάβια Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου έχουν διατεθεί δωρεάν από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών.

Περισσότεροι από 100 Ελληνικοί Ποιμενικοί, κτηνοτρόφων, έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί για συμμετοχή στο πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού.

Πραγματοποιούνται επισκέψεις-έλεγχοι στους υποψήφιους ανάδοχους Ελληνικών Ποιμενικών, με σκοπό την αξιολόγησή τους αλλά και τακτικοί-έκτακτοι έλεγχοι στους κατόχους Ελληνικών Ποιμενικών, με σκοπό τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσής τους.

Πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σπουδαιότητα της φυλής στην αρμονική συμβίωση ανθρώπου και άγριας ζωής στην ελληνική ύπαιθρο.

 Παράλληλα, βασικός στόχος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι η διατήρηση της φυλής του ελληνικού ποιμενικού, η προστασία του κτηνοτρόφου μέσω της πρόληψης των ζημιών από μεγάλα σαρκοφάγα ζώα και η αρμονική συμβίωση των ανθρώπων της υπαίθρου με το φυσικό περιβάλλον. Οι δράσεις που υλοποιεί είναι οι εξής:

  • Ελεγχόμενη αναπαραγωγή και ζωοτεχνική βελτίωση της φυλής και διατήρηση της πολυμορφίας του γενετικού υλικού της.
  • Η παρακολούθηση του υπάρχοντος δικτύου και η περαιτέρω ανάπτυξή του με τη συμμετοχή νέων κτηνοτροφικών μονάδων.
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των γνήσιων και διαθέσιμων ατόμων στην ύπαιθρο και χαρτογράφηση της γεωγραφικής τους κατανομής.
  • Η ίδρυση Φορέα Πιστοποίησης της φυλής του Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου.
Σχετικά με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση που δρα για την διατήρηση της βιοποικιλότητας και της αειφορικής ανάπτυξης στην ελληνική ύπαιθρο, στην ολοκληρωμένη διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών και ασκεί πίεση για τις επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον. Με βασική δραστηριότητα τη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Νυμφαίο Φλώρινας, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί διασυνοριακά προγράμματα για την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων με έμφαση στην αρκούδα και τα μεγάλα θηλαστικά και συμμετέχει στην εφαρμογή των εθνικών δεσμεύσεων για το περιβάλλον.Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.arcturos.gr
 
ΠΗΓΗ: ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ  http://dasarxeio.com/2013/03/14/432/, Φωτ.: Αγγελιοφόρος