Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μόσχα-Βαϊκάλη: Αξέχαστη διαδρομή με αυτοκίνητο

7 Ιουλίου 2014

Μόσχα-Βαϊκάλη: Αξέχαστη διαδρομή με αυτοκίνητο

Πηγή: Getty Images, Legion Media

Πηγή: Getty Images, Legion Media

Η Βαϊκάλη είναι ο «απόλυτος» τουριστικός προορισμός. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το ταξίδι με αυτοκίνητο. Ευρώπη, Ουράλια, Σιβηρία. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εμπειρία, με αξέχαστες διαδρομές.

Ταξίδι στη Σιβηρία. Η «απόλυτη» περιήγηση στη φύση για τους λάτρεις των 4 τροχών.

Αν το ταξίδι με τον «υπερσιβηρικό» σιδηρόδρομο αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία, η διαδρομή Μόσχα – Βαϊκάλη με το αυτοκίνητο, είναι η απόλυτη απόλαυση για τους λάτρεις της μηχανοκίνητης περιήγησης.

Σχεδόν όλοι οι φίλοι μου έχουν ένα όνειρο: Να πάνε με τον «υπερσιβηρικό» από τη Μόσχα μέχρι τη λίμνη Βαϊκάλη ή το Βλαδιβοστόκ. Σπανιότερα, οι φίλοι μου ονειρεύονται να κάνουν αυτό το ταξίδι, όχι με το τρένο, αλλά με το αυτοκίνητο. Και μάλλον αυτό είναι το καλύτερο. Διότι από τη Μόσχα στο Ιρκούτσκ και στη συνέχεια μέχρι τη ρωσική «τουριστική Μέκκα» στην Ανατολική Σιβηρία, τη λίμνη Βαϊκάλη, είναι 5.500 χιλιόμετρα γεμάτα χρώματα και ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Ας σχεδιάσουμε μαζί αυτό το ταξίδι, που διασχίζει τη Ρωσία από άκρη σε άκρη: Περνώντας από την ευρωπαϊκή Δύση μέσα από τα μαγευτικά Ουράλια στην Ασία, οδηγώντας μέσα στην απέραντη παρθένα φύση της Σιβηρίας. Και ποιος ξέρει; Κάποια στιγμή, ίσως και πολύ σύντομα, το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα!

Η πρώτη διαδρομή: Η «extreme» επιλογή.

Εάν ο στόχος σας, είναι αποκλειστικά η λίμνη Βαϊκάλη και είστε έτοιμοι να δείτε τη Ρωσία «κινηματογραφικά», από το παράθυρο του αυτοκινήτου, τότε αρκούν μόνο πέντε ημέρες, αρκετή ποσότητα καφέ στο θερμός και ένα καλό – «ταξιδιάρικο» – αυτοκίνητο.

Στη Ρωσία, υπάρχουν δύο αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας που συνδέουν τις ανατολικές με τις δυτικές περιοχές της απέραντης χώρας. Ο λεγόμενος «νότιος » και ο «βόρειος» οδικοί άξονες. Με σημείο εκκίνησης το Καζάν, ο αυτοκινητόδρομος διακλαδίζεται στα δύο. Η νότια διαδρομή συνεχίζει προς το Τσελιάμπινσκ, μέσω της πόλης Ουφά. Ο βόρειος δρόμος, αφού αφήσει το Καζάν, κατευθύνεται προς το Περμ και το Αικατερινμπούργκ.

Η δεύτερη διαδρομή: Η «περιηγητική»

Από τη Μόσχα στη λίμνη Βαϊκάλη, ταξιδεύοντας στη ρωσική ενδοχώρα, με χαλαρό ρυθμό. Μια διαδρομή που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 2 εβδομάδες, με μικρές βόλτες γύρω και μέσα στις πόλεις που θα διέρχεστε. Πρωϊνό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, στα ρεστοράν και στα καφέ που θα συναντάτε στη διαδρομή.

Ημέρα 1 / Μόσχα – Βλαντίμιρ

Βλαντίμιρ. Πηγή: Lori Images, Legion Media

Βλαντίμιρ. Πηγή: Lori Images, Legion Media


ο πιο κουραστικό και γεμάτο κίνηση σκέλος του ταξιδιού. Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε κατά τις 5-6 το πρωΐ, πριν σας προλάβει η κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλούν στην οδική αρτηρία όσοι καθημερινά εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα. Έτσι, θα ταξιδέψετε σε ένα δρόμο με ήπια κυκλοφορία, διασχίζοντας τα περίπου 180 χιλιόμετρα της διαδρομής σε λιγότερο από τις 3-4 ώρες, που είναι το σύνηθες σε ώρες αιχμής. Για το Βλαντίμιρ, όσα και να γράψουμε είναι λίγα. Η πόλη περιλαμβάνεται στη διαδρομή του ρωσικού «Χρυσού Δακτυλιδιού» και μπορείτε να περάσετε μια ολόκληρη μέρα θαυμάζοντας μόνο τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου που δεσπόζει στην ιστορική πόλη.

Ημέρα 2 / Βλαντίμιρ – Νίζνι Νόβγκοροντ

Πηγή: Lori Images, Legion Media

Πηγή: Lori Images, Legion Media


Τα 231 χιλιόμετρα διαδρομής, μπορείτε να τα οδηγήσετε μέσα σε τρεις ώρες. Στο Νίζνι Νόβγκοροντ, είναι υποχρεωτική η βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Στον πεζόδρομο Μπολσάγια Ποκρόβσκαγια, με κατεύθυνση το Κρεμλίνο (Φρούριο – Κάστρο) της πόλης.

Ημέρα 3 / Νίζνι Νόβγκοροντ – Καζάν

Καζάν. Πηγή: Lori Images, Legion Media

Καζάν. Πηγή: Lori Images, Legion Media


Η διαδρομή για την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Ταταρστάν είναι 350 χιλιόμετρα και θα πρέπει να παρακάμψετε το Τσεμποκσάρ. Αναχώρηση, όσο πιο νωρίς γίνεται για να περάσετε περισσότερο χρόνο στο Καζάν. Η πόλη είναι πανέμορφη και μπορεί εύκολα να ανταγωνιστεί σε κάλλος και καθαριότητα αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Υπάρχουν ξενοδοχεία και ξενώνες για κάθε γούστο και βαλάντιο. Οι αυτοκινητιστές όμως, να ξέρετε (και να προσέχετε…): Το Καζάν είναι γνωστό για το πλήθος των τροχονόμων του, τις κρυφές κάμερες κυκλοφορίας, τους τοπικούς οδηγούς με την ιδιόμορφη –τρελή– οδήγηση, την έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες μονοδρομήσεις, που δεν προλαβαίνουν να ανανεωθούν στα λογισμικά των GPS – πλοηγών σας.

Ημέρα 4 / Καζάν – Ιζέφσκ

Στο Καζάν μπορείτε να περάσετε άλλη μία μέρα ή να συνεχίσετε το ταξίδι σας προς το Ιζέφσκ. Εδώ, θα βρείτε -και θα αντιμετωπίσετε- 400 χιλιόμετρα επαρχιακού δρόμου. Έξι-οκτώ ώρες ταξίδι, ανάλογα με το πόσο θέλετε να καταπονήσετε το αυτοκίνητο σας. Στο Ιζέφσκ, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο «Καλάσνικοφ» και να περπατήσετε στους δρόμους της πόλης.

Ημέρα 5 / Ιζέφσκ – Περμ

Μια διαδρομή 300 χιλιόμετρα, μέσα από τα ήπια Ουράλια με καταπληκτικές ορεινές θέες. Αν θέλετε μια πιο extreme διαδρομή, να ακολουθήσετε το δρόμο που διέρχεται μέσα από την πόλη του Ιζέφσκ. Ο δορυφορικός πλοηγός, θα σας χαράξει διαδρομή που οδηγεί προς την πόλη Βοτκίνσκ. Στη συνέχεια, ο δρόμος θα σας φέρει στο Περμ. Οι κάτοικοι του Περμ είναι πολύ εγκάρδιοι και φιλόξενοι άνθρωποι. Προσπαθήστε να βρείτε φίλους με κοινά ενδιαφέροντα μέσω του κοινωνικού δικτύου υπηρεσιών φιλοξενίας couchsurfing. Σίγουρα, θα κάνετε νέους φίλους!

Ημέρα 6 / Περμ – Αικατερινμπούργκ

Αικατερινμπούργκ. Πηγή: Lori Images, Legion Media

Αικατερινμπούργκ. Πηγή: Lori Images, Legion Media


Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από την πλήρη απουσία καλών δρόμων. Τα 400 χιλιόμετρα μέσα από τα όμορφα Ουράλια όρη, μοιάζουν με τα Βαλκάνια. Εδώ, το φαγητό στις καντίνες και στα καφέ στην άκρη του δρόμου γίνεται όλο και πιο φθηνό. Ένα ευρώ (50 ρούβλια) κοστίζει η διάσημη ρωσική σούπα με παντζάρια μπορς, ενώ με τρία μόλις ευρώ (150 ρούβλια), θα απολαύσετε μια μερίδα «γκούλας» με πουρέ πατάτας. Το Αικατερινμπούργκ είναι διάσημο για την αρχιτεκτονική του. Στην πόλη δεσπόζουν τα κτήρια σε στυλ εκλεκτισμού και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον τελευταίο τσάρο της Ρωσία Νικόλαο ΙΙ και την οικογένειά του, που εκτελέστηκαν στην πόλη το 1918. Για τους τουρίστες, υπάρχει μια χαρακτηριστική «κόκκινη γραμμή» που απεικονίζεται πάνω στην άσφαλτο. Ακολουθώντας την, μπορείτε εύκολα να εξερευνήσετε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

Ημέρα 7 / Αικατερινμπούργκ – Τιουμέν

Ακόμα 400 χιλιόμετρα δρόμο και είστε στο Τιουμέν. Παρά το γεγονός ότι η περιφέρεια Τιουμέν είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ρωσίας, οι δρόμοι εδώ είναι απλά – άθλιοι. Ετοιμαστείτε για ένα κουραστικό ταξίδι και συνηθίστε με την ιδέα, ότι στο τέλος της διαδρομής, όταν θα έχετε φτάσει στην πόλη, θα είστε εξαντλημένοι. Δεν θα έχετε δυνάμεις να δείτε την υπέροχη παρόχθια διαδρομή και το μικρό ιστορικό κέντρο. Στα «must» των τουριστικών σημείων της πόλης, η πλατεία των σιβηριανών γατών, η γέφυρα των ερωτευμένων και το Μουσείο «κατοικίας», που απλώνεται σε δύο σπίτια!

Νταριάνα Αντίποβα, ειδικά για τη RBTH

Πηγή:  gr.rbth.com