Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Οι Σφίγγες αποκαλύπτονται

21 Αυγούστου 2014

Οι Σφίγγες αποκαλύπτονται

Το Υπουργείο Πολιτισμού όπως ανακοίνωσε στις 18 Αυγούστου, θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής στην Αμφίπολη.  Έτσι χθες εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου, αναφορικά με τις ανασκαφές στην περιοχή. Στο δελτίο σημειώνεται ότι αποκαλύφθηκαν οι Σφίγγες,  ένα τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος και μικρό  τμήμα της ανωδομής του μνημείου:

SFIGES GENIKO

Οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου

«Συνεχίζονται από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών κα Κλασικών Αρχαιοτήτων οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.  Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής,  των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ’ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το  ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45μ. Το  συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο,  αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα.

KONTINO FTERO

Λεπτομέρεια απο το φτερό

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών- που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.  Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη  του αγάλματος του Λέοντος  της Αμφίπολης.  Τόσο οι Σφίγγες, όσο  και ο Λέων , φαίνεται να  προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.
Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης,  μικρό  τμήμα της ανωδομής του μνημείου,  που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.
Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με την στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την  αφαίρεση των χωμάτων».      

KONTINO PODIOU

Λεπτομέρεια απο το πόδι

                                                                                          

Κατερίνα Χουζούρη