Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Τα Τυπικά και οι μακαρισμοί στη λειτουργική πράξη

23 Οκτωβρίου 2014

Τα Τυπικά και οι μακαρισμοί στη λειτουργική πράξη

mpilalis2

Στη λειτουργική πρακτική του ανατολικού λειτουργικού τύπου η ακολουθία των Τυπικών συνδέθηκε με την Λειτουργία. Με την επικράτηση του Μοναχικού Τυπικού η πράξη αυτή διαδόθηκε και στο ενοριακό Τυπικό. Πρόκειται για την ψαλμώδηση 20 στίχων από το ψαλμό ρβ΄και 10 στίχων από το ψαλμό ΡΜΕ΄ και ακολουθούν οι Μακαρισμοί από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο στους οποίους επισυνάπτονται και τροπάρια της γ΄και ς΄ ωδής του κανόνα.

Τα Τυπικά με τους μακαρισμούς σήμερα στους περισσότερους ναούς έχουν αντικατασταθεί από τα Αντίφωνα, παρά τις παραινέσεις του ισχύοντος Τυπικού. Ωστόσο η επαναφορά τους τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την σωστή ψαλμώδηση του μέλους του Πέτρου του Πελοποννησίου δίδει περισσή λαμπρότητα στην αναστάσιμη λειτουργία της Κυριακής ή στις πανηγυρικές ακολουθίες των Αγίων.

Στο Άγιον Όρος η παράδοση την ακολουθίας των Τυπικών δεν διεκόπη ποτέ και μάλιστα η συνεχής ψαλτική πράξη, διαμόρφωσε έναν ιδιαίτερο τρόπο ψαλμώδησης των Τυπικών κατά τον 20ο αι. τον οποίο κατέγραψε στις μέρες μας ο αείμνηστος Λυκούργος Αγγελόπουλος.

%Tipkaaa%