Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ocean Spiral: μια υποθαλάσσια πόλη που τροφοδοτείται με βιώσιμη ενέργεια [pics]

13 Δεκεμβρίου 2014

Ocean Spiral: μια υποθαλάσσια πόλη που τροφοδοτείται με βιώσιμη ενέργεια [pics]

ypothalassia-poli-shimizu-119066

 

 

Ο άνθρωπος αναζητά διαρκώς την υπέρβαση ορίων και την κατάκτηση ανεξερεύνητων περιοχών. Λίγες μέρες μετά την πρώτη προσεδάφιση ανθρώπινης συσκευής σε κομήτη -ο λόγος για την αποστολή Rosetta του ESA- εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης η πρόταση κατασκευής μια πόλης κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μετά από δύο χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, η ιαπωνική Shimizu Corporation που εδρεύει στο Τόκυο αποκάλυψε τα σχέδια μιας σύγχρονης Ατλαντίδας που θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε δύο ή τρεις δεκαετίες και με κόστος της τάξης των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πόλη έλαβε το όνομα Ocean Spiral και θα τροφοδοτείται ενεργειακά από ανανεώσιμες πηγές.

Το όραμα της Shimizu Corp. αποτυπώνεται σε τρία επίπεδα: μια υποθαλάσσια πόλη χτισμένη σε μια σφαίρα πλάτους 500 μέτρων που θα μπορεί να φιλοξενήσει 5000 κατοίκους και να περιλάβει χώρους διαβίωσης, εργασίας και αναψυχής. Η σφαιρική πόλη επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά έχει τη δυνατότητα να βυθιστεί σε βάθος 15 χιλιομέτρων χάρη σε μια σπιροειδή “λεωφόρο” όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θα είναι καλές. Η σπιροειδής λεωφόρος συνδέεται με τη σειρά της με μια ερευνητική μονάδα, η οποία θα πραγματοποιεί εξορύξεις πολυτίμων μετάλλων από το βυθό και θα παράγει ενέργεια για τους κατοίκους της πόλης εκμεταλλευόμενη τη διαφορά θερμοκρασίας στα ωκεάνια ύδατα.

“Πρόκειται απλά για τα σχέδια, αλλά σκοπεύουμε να αναπτύξουμε αυτή την τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να χτίσουμε μια πόλη κάτω από το νερό” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Shimizu, Μασατάκα Νογκούτσι στην έγκριτη  Wall Street Journal.  Χάρη στην υδραυλική πίεση θα παράγεται αφαλατωμένο νερό και γύρω από την πόλη θα δημιουργηθούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.

Η φιλόδοξη πρόταση περιλαμβάνει ακόμα την εκμετάλλευση της ενέργειας των μικροοργανισμών για την μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμο μεθάνιο.

Παρότι ακούγεται “τραβηγμένη”, η πρόταση της Shimizu ανταποκρίνεται στην εντεινόμενη ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη και την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Στο σχεδιασμό της πρότασης συνέβαλαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκυο, η Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστημών της Γης-Θάλασσας και Τεχνολογίας και η Υπηρεσία Ερευνών Αλιευμάτων.Η εκτιμά ότι η απαραίτητη τεχνολογία για την υλοποίηση της πρότασης θα είναι διαθέσιμη γύρω στο 2030.

Δείτε εικόνες της φουτουριστικής “Ατλαντίδας”.

 

P1_spiral_in_dista_3115126k

 

 

P3_whales_look_at__3115138k

P5_very_deep_pic_3115141k

 

P7_from_above_3115142k

 

P8_centre_shaft_sh_3115154k

 

P9_Inside_a_walkwa_3115156k

 

P11_those-with-a-c_3115131k

 

P12_globe_above_sp_3115135k

 

P13_spiral_to_bott_3115136k

 

P14_spiral_with_ar_3115137k

 

Πηγή: econews.gr