Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Marbais

3 Ιανουαρίου 2015

Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Marbais

Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Marbais.

Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Marbais.

 

Στην αγροτική κοινότητα Marbais της πόλης Villers-la-Ville και στην εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου (Eglise Saint-Martin de Marbais) σώζεται μία Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου.

Η ιστορία της κοινότητας Marbais είναι συνυφασμένη με εκείνη των φεουδαρχών αρχόντων της. Λέγεται ότι ο Gerard de Marbais έφερε πίσω διάφορα κομμάτια Τιμίου Ξύλου από μια σταυροφορία για την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ. Ένα έγγραφο του Πάπα Παύλου Ε΄, της 15ης Μαΐου 1609, αναφέρει την παρουσία του λειψάνου και τη χορηγία συγχωροχαρτίων που σχετίζονται με πράξεις αφοσίωσης στο Τίμιο Ξύλο. Αυτό το λείψανο εξακολουθεί να υφίσταται και αποτελεί το αντικείμενο προσκύνησης κατά τη διάρκεια της λιτανείας 26 χιλιομέτρων του Τιμίου Σταυρού που πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Αυτή η λιτανεία διοργανώνεται από δύο Αδελφότητες, τους ‘Les Sapeurs Chevaliers de la Sainte Croix’ και τους ‘Le Serment Royal de Saint Sébastien’. Την τελευταία Κυριακή του Απριλίου, οι Αδελφότητες οργανώνουν ‘την Τόξευση του Βασιλικού Πτηνού’, ένα διαγωνισμό τοξοβολίας ενός ξύλινου κόκορα τοποθετημένου στην κορυφή ενός στύλου 30 μέτρων. Ο τοξότης ο οποίος το καταφέρνει φέρει τον τίτλο του ‘βασιλιά’ για ένα χρόνο και προεδρεύει στη λιτανεία του Τιμίου Σταυρού.

Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Marbais κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα, έχει ύψος 30 εκ, μήκος 21 και πλάτος 5. Είναι επάργυρη, ενώ η βάση της είναι ξύλινη. Φέρει θύρωμα που καλύπτει το πολύτιμο κειμήλιο.

 

Villers-la-Vill, Βέλγιο.

Villers-la-Vill, Βέλγιο.

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:

 

03μδαδ

04μδααχ

05μσξα

06μοςλφν

07μδσχα

08ολαςφσ

09κξςπ´φ

10οςπ;μ

11μβθβμ

12μδο;αε

13αφρβψ

14αδηβγω

15κξηγ

16,ολδσ

17τγφω

18δφγη

19βηξ

20πλ;α

 

Πηγή των φωτογραφιών:

BALaT   leipsanothiki.blogspot.be