Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Η ευλογία του Τιμίου Ξύλου από τη Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου στη Λήμνο

9 Ιουνίου 2015

Η ευλογία του Τιμίου Ξύλου από τη Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου στη Λήμνο

Με μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε, την Κυριακή  7 Ιουνίου εορτή των Αγίων Πάντων, πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον  Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μούδρο της Λήμνου, όπου από το Σάββατο 6 Ιουνίου δέχεται την Ευλογία του Ζωοδότη Τιμίου Σταυρού.

moudro1
Το τεμάχιον του Τιμίου Σταυρού, ξύλου επί του οποίου εσταυρώθηκε ο Χριστός μας, της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους υποδέχθηκε το Σάββατο  6 Ιουνίου ο Μούδρος και οι κάτοικοι από το διπλανά χωριά.
Tο κτητορικό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου πού  φυλάσσεται  στην  Ιερά  Μονή Κουτλουμουσίου  είναι  δώρο  του  χριστιανού  βασιλέως Αλεξίου Α΄Κομνηνού ( τέλη 11ου– αρχές  12ουαω.). Η δωρεά του κατοχυρώνεται από  αυτοκρατορικό χρυσόβουλλο, το  οποίο  διασώζεται.

moudro2
Λαμπρή ήταν η υποδοχή έξω από την πόλη του Μούδρου, το Τίμιο Ξύλο συνόδευαν ο Ιερομόναχος Φιλόθεος και ο Μοναχός Κύριλλος. Τιμές αποδόθηκαν από την Πολιτεία, το Στράτευμα, την τοπική Εκκλησία και τον ευσεβή Λαό. Εν συνεχεία η πομπή μέσα από την πόλη έφθασε στο Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου έγινε ο Εσπερινός.

moudro4
Το απόγευμα της Κυριακής, 7 Ιουνίου, αποδόθηκαν οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού. Μεγάλο πλήθος ευσεβών χριστιανών από τον Μούδρο και τα διπλανά χωριά συμμετείχε στις λατρευτικές τελετές.

moudro5

moudro6 moudro7