Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

H Google εναντίον πορνογραφίας “Revenge Porn”

10 Ιουλίου 2015

H Google εναντίον πορνογραφίας “Revenge Porn”

 Google search page view on web browser Apple iPad Air device

Tη δική της μάχη κατά του φαινομένου της «εκδικητικής πορνογραφίας» δίνει η Google, η οποία ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αποτελεσμάτων αναζήτησης που παραπέμπουν σε ιστοσελίδες τύπου «Revenge Porn» και τον περιορισμό της πρόσβασης σε γυμνές φωτογραφίες ή φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεση του εικονιζόμενου. 

Μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, η εταιρεία θα επιτρέπει στους χρήστες να καταθέτουν αιτήματα για την διαγραφή των σχετικών αποτελεσμάτων από την μηχανή αναζήτησής της, τα οποία εμπεριέχουν προσωπικές τους φωτογραφίες και έχουν αναρτηθεί χωρίς την συγκατάθεσή τους.

“Οι φωτογραφίες Revenge Porn μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επιζήμιες για τους εικονιζόμενους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο και χρησιμεύουν μόνο στο να υποβαθμίζουν τα θύματα – τα οποία είναι κυρίως γυναίκες” αναφέρει η Google σε σχετικό blog post.

Η εταιρεία θα παρέχει μια ειδική σελίδα για την αναφορά περιεχομένου «εκδικητικής πορνογραφίας» βοηθώντας αποτελεσματικά στην πρόληψη και καταπολέμηση τέτοιου είδους φαινομένων, όπου σε πολλές περιπτώσεις έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη συναισθηματική ζημιά στα θύματα, οδηγώντας τα ακόμη και σε αυτοκτονίες.

Ωστόσο οι φωτογραφίες δεν θα αφαιρούνται οριστικά από το διαδίκτυο, αλλά μόνο από τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, ώστε να είναι δυσκολότερο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε αυτές. Δυστυχώς η οριστική απομάκρυνση του αθέμιτου περιεχομένου από τις ιστοσελίδες τύπου Revenge Porn και η νομική δίωξη των ατόμων που σχετίζονται με τη δημοσίευση τέτοιου τύπου φωτογραφιών παραμένει αρκετά δύσκολη, παρόλο που αρκετές χώρες έχουν ήδη κάνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ποινικοποιώντας τέτοιου είδους πράξεις.

Πηγή: SecNews.gr